Fejlesztések

2022.03.30. 13:00

Óvoda létesült a székelyhídi roma telepen a magyar kormány támogatásával

A székelyhídi roma telepen épült, új, 45 gyermek foglalkoztatására alkalmas óvodaépület hétfőn délelőtt adták át. Ugyanakkor vették birtokukba Hegyközszentmiklóson az egyházi tulajdonban lévő óvodaépületet is a gyermekek.

D. Mészáros Elek

 

2020-ban még csak „ízlelgettük” a világjárványt, amikor maszkot viselve került sor a székelyhídi roma telepen épülendő óvoda alapkőletételére. Akárcsak az első ásónyom megtételekor, az immár elkészült óvodaépület és a hozzá tartozó játszótér átadóján is jelen volt dr. Grezsa István, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos, aki elsőként szólt az ünnepségen résztvevőkhöz. Modellértékűnek nevezte a székelyhídi roma telepen végbement fejlesztéseket, ahol 2004-ben imaház épült, most óvoda létesült, ugyanakkor elkezdődött egy szociális intézmény létrehozása is. Mint mondta, a roma lakosság a nemzet elidegeníthetetlen része, meseviláguk, tánckultúrájuk révén kapcsolódnak hozzánk. A miniszteri biztos úgy vélte, hogy most érkezett el a roma közösség felzárkóztatásának az ideje.

 

Borus Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke az óvodaépítési programot, amibe öt éve kapcsolódtak be, a jövő építésének meghatározó szegmenseként határozta meg. Az eltelt idő alatt 63 óvodát emeltek, illetve újítottak fel, 200 játszóteret alakítottak ki, eszközfejlesztést 300 óvodában hajtottak végre. „Az, hogy milyen módon töltik meg mindezt élettel, az már a szülőkön és a pedagógusokon múlik” – zárta mondandóját a pedagógusszövetség elnöke.

Szabó Ödön parlamenti képviselő, az oktatási szakbizottság alelnöke emlékeztetett, ő már számtalanszor elmondta a roma közösség vezetőinek, hogy nem egy alkalmi segítséggel, kisebb-nagyobb ajándékcsomagokkal lehet kiragadni a szegénységből ezt az etnikumot. Hosszú távban való gondolkodásra van szükség, aminek egyik kézzelfogható eredménye a most átadásra került óvoda. Egyúttal köszönetet mondott a magyar kormány nyújtotta támogatásért, valamint a roma gyerekeket évek óta oktató pedagógusoknak.

 

Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes az oktatás jelentőséget hangsúlyozva elmondta, hogy tanulás nélkül nincs fejlődés, nem lehet előbbre jutni az életben.

Béres Csaba, Székelyhíd polgármestere emlékeztetett azokra az időkre, amikor a már meglévő létesítmények helyén pusztaság volt, a környéken élő romák többnyire írástudatlanok voltak. De ma már jó irányt vettek a dolgok, legalább 100–150 olyan roma fiatal van, akik írni-olvasni tudnak, iskolába járnak, tudatosan tervezik a családot. Ebben nagy szerepük van a felekezeteknek, de az iskolában bevezetett legó-módszerrel is segítik a képzésüket, ugyanakkor hátrányos helyzetben lévő gyermekeknek zene- és hangszeroktatást vezettek be – sorolta Béres.

Hamza Sándor roma származású önkormányzati képviselő is szólt a megjelent szülőkhöz, gyermekekhez: „Becsüljük meg az óvodát, küldjétek a gyermekeket, hogy tanuljanak, mert csak ez a járható út, ez jelenthet előbbre jutást számunkra” – fogalmazott.

Az átadás ünnepélyes pillanatát az I. B osztályos gyermekek éneke, valamint a nemzetiszínű szalag átvágása fokozta.

A belső tér bejárását követően a hivatalos személyek Hegyközszentmiklósra látogattak, ahol a felújított óvodát tekintették meg. Mocsár László ottani iskolaigazgató elmondta, hogy éveken át a helyi kultúrotthonban alakítottak ki oktatási teret, de a református egyházközség tulajdonában lévő épület felújításának köszönhetően végre otthonra találtak. Már az átadás napján benépesítették a gyermekek a létesítményt, amelyikben két óvodás csoport, egy iskolai osztály és egy legó-terem kapott helyet.

A felújított óvoda Hegyközszentmiklóson

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában