Párhuzamos világok

2022.03.21. 14:00

Könyvbemutató: Istentől Istenig

Forrás: Facebook/Pataki István

Pataki István Istentől Istenig című verseskötetét március 24.-én csütörtökön, 18 órától mutatják be, mely egyfajta keresztmetszetét nyújtja költészetének. A költői est helyszíne a Pável utca 10. szám alatti Színészmúzeum (a Görög Katolikus Püspökség szomszédságában). Közreműködik Meleg Vilmos színművész és Wagner Erik püspöki titkár. Szeretettel várják a költőt és verseit kedvelőket. A kötet ajánlóját, melynek szerzője Forró László főjegyző, az alábbiakban olvashatják. 

 

A negyedik ipari forradalom hajnalán immár túl vagyunk. Látszólag minden a helyén van, igaz, némi változás érzékelhető, de inkább jó irányba haladva. Biharon is úgy tűnik. Az éjszaka sem szűnő forgalom hajnalra megnövekszik. Van, aki az autópályára igyekszik, van aki Váradra, munkahelyre. Később megszólalnak a református, katolikus és ortodox templomok harangjai. Harangszóra szaporázza lépteit az elkéső iskolás gyermek, nyílik az autószerviz, a használt biciklik boltja.

 

Pataki István ott áll, kávézik, figyeli a forgalmat és a járókelőket. A pap már visszafelé jön, Váradra hordja gyermekeit iskolába, a vállalkozók össze-vissza furikáznak, közben feltorlódik a forgalom, még néhány tehenet áthajtanak az úton. Nagy ritkán egy-egy ember is nekiindul a szőlőhegynek. Ők még megállnak, lehet néhány szót váltani az életről, egészségről, politikáról, családról, be- és elköltözésről. Szóval, rendben van minden Biharon és a világon.

 

Csakhogy Pataki István Biharon méri a világ pulzusát. Nemcsak nézelődik, hanem látleletet vesz fel. Pontosan érzékeli, hogy letűnik egy Istentől induló és Istenig érkező világ. Párhuzamos világok épülnek, ahol „Jézus felment a mennybe, Jóska bácsi a szőlőhegyre, Józsika meg a netre”, és egyiknek sincs köze a másikhoz.

 

Szóval semmi sincs rendben a világon. Elveszett a lényeglátás, az önálló gondolkodás és az önálló akarat. Rongyot ráznak, fejlődésről hadoválnak, de Pataki Istvánt nem verik át, tudja azt, hogy „megmaradáshoz kevés a kenyér”. És mégis van remény: Istentől Istenig!

Ajánlom e könyvet az Olvasónak. Ha nem olvassák, eltűnik Pataki István és „a megáldott szellemi erőtér”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában