Segítség

2022.03.14. 17:27

Célba ért a Néppárt és az EMNT első segélyszállítmánya Kárpátalján

Közlemény

Az ukrajnai háborús helyzet nyomán az EMNT és a Néppárt által meghirdetett országos adománygyűjtés azonnali visszhangra talált az erdélyi és partiumi településeken, így az elmúlt napokban Székelykeresztúron, Szentegyházán, Székelyudvarhelyen épp úgy, mint Nagyváradon, Érmihályfalván, vagy Margittán, továbbá számos más városban és községben is megmutatkozott a tenni akarás és a jó szándék.

 

Az első segítséget szállító teherautó hétfőn hajnalban indult az országos gyűjtési program nagyváradi gyűjtőpontjáról, mely a Székelykeresztúron Koncz János Hunor, valamint Szentegyházán Lőrincz Csaba polgármesterek helyi kezdeményezésére zajlott adakozás eredményét juttatta célba a Felső-Tisza vidékére, Aknaszlatinára.

A háborús helyzetben előállt hiányban szükséges cikkeket, vagyis tartós élelmiszereket, tisztító és tisztálkodó szereket, takarókat, pelenkákat, és ehhez hasonlókat az Érmelléki Gazdák Egyesülete teherautójával mintegy 250 kilométeres utat megtéve szállították ki. A Máramaros és Kárpátalja megye közti államhatárt a szállítmány Máramarosszigetnél lépte át, majd szerencsésen megérkezett rendeltetési helyére. A segélyszállítmányt az egykori máramarosi bányászváros, Aknaszlatina magyar alpolgármestere, Kocserha János vette át, aki a helyiek nevében megköszönte a jókor jött segítséget. Érdekessége a településnek, hogy ugyan Kárpátalján található, itt a román etnikum alkotja a lakosság többségét, így a segélyszállítmány célhelyszíne és kedvezményezetti közössége is jól mutatja közép-európai létezésünk kölcsönös segítségnyújtáson és egymásrautaltságon nyugvó napi valóságát.

 

A gyűjtés során a Partium területén összegyűlt adományokat a kárpátaljai magyar szervezetekkel való további egyeztetést követően a következő napokban fogja a megfelelő helyre eljuttatni a szervező Erdélyi Magyar Néppárt, illetve az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács csapata, a logisztikai feladatok lebonyolításában jártas gazdaszervezetek segítségét is igénybe véve.

 

Mivel a háborús helyzet sajnálatos módon nem javult, a gyűjtés tovább folytatódik, a segíteni szándékozókat arra kérjük hogy adományaikat juttassák el az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Erdély-szerte működő irodáinak valamelyikéhez (az EMMT Demokrácia-központok elérhetőségei a www.emnt.org/irodaink címen tekinthetők meg), vagy vegyék fel a kapcsolatot az Erdélyi Magyar Néppárt helyi elnökeivel, önkormányzati képviselőivel, polgármestereivel, akik segítenek adományaik célba juttatásában.

 

Az Erdélyi Magyar Néppárt sajtóirodája

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában