Felújítás

2022.03.15. 16:00

Bővülő közúti infrastruktúra Bihar megyében

Több éves huzavona után végre megkezdődhet a Nagyszalonta és Tenke közötti megyei út felújítása, a Bihar Megyei Tanács csütörtökön írta alá a kivitelezési szerződést a tenderen nyertes kolozsvári céggel.

Fotó: Artist-freed

Pap István

 

Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke pénteki sajtótájékoztatóján jelentette be azt, hogy egy nappal korábban aláírta a 795 számú megyei út felújítására vonatkozó kivitelezési szerződést. Érdemes emlékeztetni arra, hogy a Nagyszalonta–Tenke megyei út modernizálásának a tervét már 2017-ben elkészítette a megyei tanács, de akkor a tanácsban ellenzékben lévő liberális párt másfél évig blokkolta a projekt elfogadását. 2019-ben végül sikerült megszavazni a megyei tanácsban a projektet, illetve még abban az évben kiírták a 23,3 kilométeres útszakasz modernizálására vonatkozó közbeszerzési eljárást, de a folyamatos fellebbezések és óvások miatt csak most sikerült megkötni a 71,9 millió lejről szóló szerződést, azzal a kolozsvári Diferit céggel, mely eredetileg elvesztette a tendert, és óvást nyújtott be az eredmény ellen. Ilie Bolojan hozzátette, hogy az energiahordozók és az építőanyagok árának emelkedése miatt meglehet, hogy ennek a beruházásnak a költségei is nőni fognak. Hozzátette, hogy várhatóan idén szeptemberben kezdődik el a kivitelezés, addig a terveket készítik el, és két éven belül befejeződik a munkálat. 

 

Elkerülő utak

 

A megyei tanács elnöke közölte azt is, hogy az élesdi elkerülő út kivitelezésére kiírt tenderen a Drum Asfalt – Trameco cégek alkotta konzorcium ajánlatát találta a legjobbnak az önkormányzat, és ha a fellebbezési időszakban nem lesz óvás a döntés ellen, akkor aláírják a 74,8 millió lejes (plusz áfa) szerződést az építkezési vállalatokkal, melyek júniusban már meg is kezdhetnék az 5,9 kilométeres út építését. A megyei tanács elnöke tudatta, hogy folyamatban van a belényesi és a szentmártoni elkerülő út tendereztetése is, jelenleg a benyújtott pályázatok elbírálása zajlik, és e hó végéig meg is születik a döntés. A belényesi elkerülő út építése azt követően azonnal elkezdődhet, ugyanis már megvan a beruházás műszaki terve; a szentmártoni elkerülő út esetében még el kell készíteni ezt a dokumentációt, ami mintegy három hónapot vesz majd igénybe. A felsoroltak közül a legnehezebb a belényesi elkerülő út megépítése lesz, ugyanis ott két viaduktot is kell majd építeni, húzta alá a tanácselnök. További három körgyűrű építése is tervbe van véve – a fugyivásárhelyi, a nagyürögdi és a szentandrási körgyűrűkről van szó –, mindhárom beruházás közbeszerzési eljárását meghirdették már, a pályázatok benyújtási határideje április 18., és nyáron el is kezdődhet ezek kivitelezése, jegyezte meg Bolojan, aki tudatta azt is, hogy a hó végén a megyei tanács 400 ezer eurót fog átutalni a bihari önkormányzatnak, hogy a beruházáshoz szükséges kisajátításokat lebonyolítsa. Áprilisban elkészül a Hegyközpályi felé tartó útszakasz műszaki terve, abban az övezetben a megyei tanács bonyolítja majd le e kisajátításokat. A bihari elkerülő út és a hegyközpályi összekötő út megépítésére vonatkozó tendert legkésőbb május közepéig meghirdetik, és ősszel már el is kezdődhetne a kivitelezés. Ezekkel párhuzamosan a megyei tanács a nagyváradi önkormányzattal és a Közúti Infrastruktúráért Felelős Országos Társaság kolozsvári igazgatóságával együttműködésben négysávosra bővíti a Püspöki útnak a Real és a leendő bihari körgyűrű közötti, körülbelül négy kilométernyi szakaszát, valamint az aradi országútnak a repülőtér és a mácsapusztai bekötőút közötti szakaszát is. A megyei tanácselnök elmondta, az a célkitűzés, hogy az összes Nagyváradról kivezető országút négysávos legyen.

A tanácselnök tájékoztatott arról is, hogy megállapították a nagyváradi metropolisz övezeti elkerülő út pontos nyomvonalát. Az új út Fugyivásárhely keleti határából fog kiindulni, és Nagyürögd déli határánál fut majd bele a Nagyvárad–Arad országútba. Szentmártonnál és Nagyürögdnél már elkészültek a topográfiai és geológiai tanulmányok, melyeket most készítenek Fugyivásárhelyen. A mintegy tizenhét kilométeres úton két viadukt is lesz, az egyik Félixfürdőnél a benzinkút közelében, ennek a 300 méteres objektumnak a legmagasabb pillére tizennégy méteres lesz, a másik, 350 méteres viadukt Hájónál épül meg, itt a legmagasabb pillér eléri majd a tizenegy métert. A beruházást az Anghel Saligny-programból fogják finanszírozni, és a megyei tanácselnök szerint két év alatt megépíthető, annál is inkább, mert az első elbíráláson már át is esett a projekt. 

 

A tanácselnök szót ejtetett a Nagyvárad–Arad gyorsforgalmi útról is, elmondva, az a célkitűzés, hogy a projekt az év végéig megkapja az összes engedélyt. A leghosszabb időt, mintegy hat hónapot a környezetvédelmi engedély beszerzése jelenti, az út ugyanis több természetvédelmi területen is áthalad majd. Ha minden dokumentum meglesz, akkor jövőre meg lehet hirdetni a versenytárgyalást és még ugyanabban az évben el is lehet kezdeni a munkálatokat. Egy másik projekt, az Észak-erdélyi autópályát Nagyváraddal összekötő út vonatkozásában újdonság az, hogy a Körösvidéki Múzeum szerződést kötött a régészeti feltárás elvégzésére az út nyomvonalán. A feltárás mintegy két hónapig tart majd a tanácselnök becslése szerint, és áprilisban már kezdődhetnének is az építkezések. Ez a beruházás két év alatt fog megvalósulni, tette hozzá Ilie Bolojan, aki végezetül megemlítette, hogy megkezdődött a Szombatság–Bihardobrosd, az Esküllő–Biharrósa és a Biharfüred–Jádremete közötti megyei utak felújítása, ezek a beruházások még az idén befejeződnek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában