Páholy

2022.02.07. 11:00

Szabadkőműves konferencia: a kulturális kisajátítás folytatódik

Az Oradea Heritage, azaz a Bihar Megyei Műemlékvédelmi Alapítvány által szervezett szabadkőműves konferenciáról számol be közleményében a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal úgy, hogy egyetlen alkalommal sem írja le a László király páholy nevét.

Pap István

 

Noha a műemlékvédelmi alapítvány a nagyváradi László király páholy székházavatásának 120 éves évfordulója apropóján tartott konferenciát múlt szerdán, méghozzá éppen a László király páholy egykori székhelyén, az eseményről tudósító polgármesteri közlemény mindvégig kerüli azt, hogy leírja az egykori páholy nevét, ehelyett az első bekezdésben ez olvasható: „Ezt az eseményt a Nagyváradi Szabadkőműves Páholy hivatalos megnyitásának 120. évfordulója alkalmából tartották meg.” Ez a megfogalmazás nem felel meg a történelmi tényeknek a névhamisítás mellett amiatt sem, mert Nagyváradon 1876-ban, tehát 146. évvel ezelőtt alapították meg az első szabadkőműves páholyt, mely a László király nevet kapta, és 1902-ben, azaz 120 évvel ezelőtt a szervezet nagyváradi székházat nyitották meg. 

 

A közleményből kiderül, hogy az eseményen történészek, szabadkőművesek, helyi és országos közintézmények, valamint egyetemek képviselői, üzletemberek, múzeumi szakemberek, civil szervezetek és kulturális intézmények képviselői vettek részt. A közlemény idézi dr. Virgil Ştefan Nițulescu professzornak, a Romániai Falumúzeum igazgatójának a szavait, aki elismerését fejezte ki azoknak, akik komoly erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy megnyíljon Románia első szabadkőműves múzeuma. „Húsz évvel ezelőtt ez elképzelhetetlen lett volna. Már maga a gondolatot is gyanakvással fogadták volna, hogy valahol Romániában szabadkőműves múzeumot létesítsenek. Ma már nem jelent gondot az olyan elképzelés, hogy épített örökségünk egy darabját visszaszerezzük, és Románia kevésbé ismert történelmének egy részét a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tegyük; ez egy olyan gondolat már, amely a mindennapi élet részévé vált, és ez nagy nyereség társadalmunk számára”.

 

A polgármesteri hivatal tájékoztatójában hangsúlyozzák, hogy a műemlékvédelmi alapítvány további eseményeket óhajt szervezni a témában annak érdekében, hogy a szabadkőművesség ne legyen többé tabutéma. „Ami ebben a templomban történik, annak folytatódnia kell. Reméljük, hogy sok meglepetést fogunk okozni mindazzal, amit kigondoltunk, és amit meg akarunk szervezni ebben az évben” – fogalmazott Angela Lupșea, az alapítvány igazgatója.

 

A polgármesteri hivatal közleménye szerint dr. Tudor Sălăgean történész és Dacian Palladi tanácsadó is előadást tartott a konferencián.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában