Beruházás

2022.02.09. 08:10

Egy jelentkező van a váradi Ullmann-palota felújítására

Forrás: Alexandru Nițescu

Pap István

 

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal közleményben tudatja, hogy egy ajánlat érkezett az Ullmann-palota felújítására kiírt versenytárgyalásra, mely nem más, mint az Eurans, a Samgec és a Seam Protect cégekből álló konzorcium. A beruházás becsült költségvetése 4.707.200 lej áfa nélkül. A munkálatok a szerződés aláírása után kezdődnek.

 

A Löbl Ferenc építész által tervezett Ullmann-palota a 20. század elején, 1913-ban épült a bécsi szecesszió stílusában. Az impozáns, szimmetrikus és szép arányú épület magas, kék-zöld csempével burkolt földszintet és három lakószintet foglal magába. A felújítási munkálatok során teljesen megújul a tetőzet, a tetőelemeket tűzgátló és gombaölő szerekkel fogják kezelni, a legfelső szint feletti teljesen megrongált födémet kicserélik, kijavítják, szükség esetén kicserélik az ereszcsatornákat és a lefolyócsöveket, a nyílászárókat az eredeti tervek alapján állítják helyre. 

 

A kéményeket lebontják és helyreállítják, a főhomlokzat vakolatát eltávolítják és újravakolják azt, visszaállítják eredeti állapotukba a díszítőelemeket (keretek, párkányok stb. és más, már nem létező díszítőelemek). Az épület földszintjén található zománcozott csempéket restaurálják, az oroszlánok által őrzött menórát ábrázoló két homlokzati domborművet restaurálják, a homlokzatokon meglévő kábeleket eltakarják vagy eltávolítják, a fogyasztásmérő berendezéseket a belső udvarra helyezik át. A tűzfalakat is újravakolják, a fémszerkezetű, illetve kovácsoltvas elemeket kijavítják, helyreállítják vagy kicserélik. A beruházást a helyi költségvetésből finanszírozzák.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában