Évértékelő

2022.02.12. 09:10

Bővült az ADLO tevékenységi köre

Nemcsak ipari parkokat üzemeltet Nagyváradon az ADLO, hanem a város közvilágítását is működteti, illetve különböző infrastrukturális beruházásokból is kiveszi a részét.

Pap István

 

A Nagyváradi Helyi Fejlesztési Ügynökség (ADLO) tevékenységi köre bővült az évek során, és immár nemcsak a nagyváradi ipari parkok üzemeltetésével foglalkozik. Tavaly nyár óta az ADLO vette át a város közvilágítási rendszerét a Luxten cégtől, és mint azt Alina Silaghi, az ADLO igazgatója csütörtöki évértékelő sajtótájékoztatóján elmondta, hamarosan egy új projektet indít be az ügynökség, melynek célja intelligens közvilágítási rendszert bevezetni a városban, hogy minél költséghatékonyabb legyen ez a szolgáltatás.

 

Az ADLO együttműködik a helyi számítástechnikai cégekkel, a polgármesteri hivatallal, valamint tanintézményekkel a „Valósítsd meg magad Nagyváradon” – „Realizează-te în Oradea” elnevezésű programban, melynek célja Váradon tartani, illetve ide vonzani a fiatal informatikusokat. A program keretében az informatika szakos középiskolások ösztöndíjat, a számítástechnikai szakokra járó egyetemisták ingyen szállást és étkezést, a cégek pedig adókedvezményeket kapnak. Alina Silaghi jelezte, hogy a program jóvoltából tavaly sikerült beindítani az első nagyváradi számítástechnikai kezdő (startup) cégeket.

 

A munkaerő-megtartás és bevonzás jegyében újított fel az ADLO az Üzem (Uzinelor) utcán egy ingatlant, amelyben húsz szolgálati lakást alakított ki, és bocsátott az I. számú nagyváradi ipari parkban tevékenykedő cégek rendelkezésére, ezek közül tizenöt lakás már el is van foglalva. Mindemellett az ADLO irányítja a Densușianu utcai tömbházépítési projektet is, melynek keretében három tömbházat húznak fel, ezek mindegyikében 65 garzonlakás lesz. Az első tömbház építésére vonatkozó kivitelezési szerződést már aláírták, egy éven belül felépül az ingatlan. Silaghi megjegyezte, hogy ezeket a lakásokat is azoknak az ipari parkokban tevékenykedő cégeknek a rendelkezésére bocsátják, amelyek máshonnan hívnak munkaerőt Nagyváradra. Az I. számú ipari parkban dolgozókat segíti a tavaly elkészült, 180 férőhelyes bölcsőde és óvoda felépülése is, amelyben máris működik két óvodai és egy bölcsődei csoport.

 

Silaghi kiemelte továbbá, hogy az ADLO részt vesz a Bihar Megyei Tudományos Technológiai Park megvalósításában, a beruházás már megkezdődött a Ceyrat utca 4. szám alatt. Emellett az ADLO együttműködési egyezményt kötött a Bihar Megyei Tanáccsal, a Nagyváradi Egyetemmel és a Nagyváradi Nemzetközi Repülőtérrel a reptéri áruterminál felépítésében az Umbrei utca 4. szám alatti 143.889 négyzetméteres telken. Az ADLO feladata lesz ugyanakkor a II. számú ipari parkból áthúzni a közműhálózatot a leendő áruterminál területére.

 

A szerző felvétele

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában