Szabadidő

2022.02.26. 14:00

A párom a kerékpárom: vélemények és szakértői tanácsok

A tavasz közeledtével újra használatba vehetjük az őszi és a téli hónapokban letett kerékpárunkat, de még mielőtt útnak indulnánk, fontos annak ellenőrzése, hogy a bicikli használatra alkalmas-e. Ennek érdekében lényeges a karbantartás, amihez jó, ha már tavasz előtt nekifogunk, hogy elkerüljük a szervizben lévő forgalmat, és az esetleges hosszú várakozást egy vagy több alkatrész után.

Fotó: Alexandru Nițescu

Fotó:

Hegedűs Krisztina

 

Mint ahogy arról már korábban beszámoltunk, a Bihar Megyei Tanácsnál megkezdték a Nagyvárad körzetében megépítendő kerékpárúthálózat tervezését. Az elmúlt években a váradi kerékpárutak száma jelentősen megnőtt, de még korántsem olyan jó a helyzet, mint ahogy azt sokan szeretnék. Egyes vélemények szerint „örömteli, hogy építgetik őket, de még mindig probléma, hogy nincsenek összekapcsolva, és még sok olyan útszakasz van, ahol nem is lehet áthaladni legálisan biciklin. Elég kellemetlen, hogy több szakaszon egyben van a járda a bicikliúttal, ez folyton konfliktust generál gyalogos és kerékpáros között.” Egy lakos megjegyezte, hogy „nagyon jól jönne már a bicikliút Nagyvárad és Félixfürdő között, és elég szomorú, hogy feltehetőleg csak azért nem csinálják meg, mert Szentmárton nem akart annak idején csatlakozni a városhoz. De ha a városvezetés nem is akarja, a megyei tanács megtehetné”.

Egyesek szerint Nagyváradon sem a gyalogosok, sem az autósok nincsenek tekintettel a kerékpározókra, sokan veszélyeztetve érzik magukat a forgalomban. Mindemellett jelentős problémának számít az autók parkolása is, hiszen „nagyon jó, hogy elkülönítettek egy részt bicikliútnak a Mihai Eminescu utcán, de szomorú, hogy sokszor autók parkolnak ott, így kénytelenek vagyunk kikerülni őket. A város nagy részén ez a probléma uralkodik, és egyáltalán nem könnyítik meg a biciklisek életét.” Hiába kampányolnak az emberek a Zöld Péntek és a környezetvédelem mellett, amennyiben nincsenek megteremtve a biztonságos kerékpározás feltételei. Kérdésünkre egy válaszadó úgy nyilatkozott, hogy „amerre kellene, arra pont nincs bicikliút, de rossznak nem rosszak, az elmúlt években sokat fejlődött Nagyvárad ezen a téren is, de még mindig hosszú út áll előttünk”.

A negatív vélemények ellenére mégis jó hír, hogy ez nem veszi el teljesen a biciklizni vágyók kedvét, és a járványhelyzet alatt egyre többen döntöttek úgy, hogy kerékpárvásárlásba fektetnek és sportolni kezdenek. Aki szereti a városon kívüli hosszabb kerékpártúrákat, csatlakozhat a nagyváradi „Tekerünk” egyesülethez is, akik hosszabb túrákat szerveznek kezdőknek és haladóknak egyaránt.

Illusztráció

Szakértői rálátás és tanácsok

 

A témával kapcsolatban felkerestük Mura István nagyváradi kerékpárszerelőt, aki szerint, mielőtt bringánkat újra használatba vennénk, fontos annak szervizelése. „Mindenképp ajánlott szakértőhöz fordulni és szaküzletbe menni. Itt tanácsokkal is ellátnak minket, ami nem kerül semmibe” – fogalmazott. A kerékpár szervizelése összetett, hiszen nem mindegy, hogy milyen körülmények között és milyen évszakban használjuk azt. A szakértő szerint ajánlott minimum egyszer, de legalább kétszer ellátogatni egy évben a szaküzletekbe. Elmondása szerint jó lenne, ha már tavasz előtt felkeresnénk az üzletet, hiszen így elkerülhetjük a boltban lévő forgalmat és az esetleges hosszú várakozást, amennyiben új alkatrészekre van szükségünk; ez a szerviz számára is előnyös és a tulajdonos is elkerülheti az egyéb kiadásokat. „Az otthoni szerelés nem tanácsos, hiszen amennyiben nem értünk hozzá, könnyen megtörténhet, hogy valami nem lesz jól beállítva” – mondta. Gyakran előfordul, hogy a nem hozzáértők is otthon próbálkoznak járműveik szerelésével, ezzel ellentétben „mégis növekvő tendenciát mutat a tudatos biciklizők aránya Nagyváradon.”

 

Új kerékpár vásárlása esetén, amennyiben pénztárcánk is megengedi, ajánlott szaküzletben vásárolni. A használtan vásárolt kerékpárok esetében fennáll az a veszély, hogy esetleg lopottak, illetve egyéb későbbi kiadások is. Mura István elmondása szerint a bevásárlóközpontokból vásárolt kerékpárok esetében nem biztos, hogy kaphatunk olyan szakmai tanácsadást és véleményt, mint egy szaküzletben.

 

Elektromos kerékpárok

 

A kerékpárutakon egyre több elektromos kerékpárral találkozhatunk, így kíváncsiak voltunk arra, hogy ezek vásárlása és használata milyen arányban van jelen Nagyváradon. „Az elektromos biciklik mindenképp előnyösek, hiszen olyan személyeket is bevonzanak a mozgás világába, akik nem rendelkeznek mondjuk kellő fizikai kondícióval a biciklizéshez. Mégis sokan nincsenek tisztában azzal, hogy egy jó elektromos bicikli nem olcsó. Sokan esnek abba a hibába, hogy használtan, olcsóbban vásárolják meg, és azt követően rendszeresen szervizbe járnak vele, hiszen egy valóban jó és hosszú távon használható darab minimum 2000 euró” – mondta. A szakértő szerint Nagyváradon is nő a kereslet irántuk, azonban nem gondolja úgy, hogy ezek valaha is teljesen átvennék a hagyományos kétkerekűek helyét, hiszen aki eddig is biciklizett, az a testmozgásért tette, és erre biztosan igény lesz a jövőben is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában