Módosítások

2021.12.13. 11:00

Változik az épületek és földterületek adóbejelentési módja

Forrás: pixabay.com

BN-összeállítás

 

A nagyváradi polgármesteri hivatal gazdasági igazgatósága 2022. január 3-tól változtat a természetes és jogi személyek által megszerzett vagy elidegenített épületek és földterületek bejelentési módján. Az adózók több bejelentési mód közül választhatnak: az igazoló dokumentumok mellett az adózó kitölthet és benyújthat a városháza ügyfélfogadó irodájában egy olyan nyomtatványt is, amely felhatalmazza az adóhatóságot, hogy elkészítse az ő nevében az adóbevallást. A másik lehetőség az, hogy az adózó az adóbevallást az igazoló dokumentumokkal együtt nyújtja be a városháza ügyfélfogadó ablakainál. Mindkét választott esetben a dokumentumok benyújtása után az adóhatóság emilben vagy írásban (postai úton) megküldi az adózónak az adónyilvántartásba való felvételről szóló igazolást. A harmadik lehetőség az online ügyintézés, azaz az adózó feltöltheti a szükséges dokumentumokat a nagyváradi polgármesteri hivatal honlapján a Ghișeul Online szekcióban. Az adóhatóság ezt követően emilben megküldi az adózónak az adónyilvántartásba való felvételről szóló igazolást. A módosítások lényege, hogy az épületek és telkek adóbevallását már nem a helyszínen fogják feldolgozni és nyilvántartásba venni.

 

Az egyetlen kivétel az öröklést követő ingatlanok adóbevallására vonatkozik, ezt az adóműveleteket a helyszínen végzik el öt örökösig 50 lej/adónyilatkozat helyszíni műveleti díj megfizetése mellett. A járművek adómegállapítására, adómentesítésére vonatkozó adóbevallásokat továbbra is a helyszínen dolgozzák fel. A járművekkel kapcsolatos ügyletekre vonatkozó nyilatkozatokat és dokumentumokat online vagy személyesen is be lehet nyújtani.

 

Az ablaknál az igazoló dokumentumokat (szerződés, telekkönyvi kivonat, engedélyek, személyazonossági okmányok stb.) eredetiben kell bemutatni, a városháza munkatársai beszkennelik azokat, hogy az eredeti dokumentumokat visszaadhassák a tulajdonosoknak. A polgármesteri hivatal közleményében felhívja a figyelmet arra, hogy bármelyik adóbejelentési módot választják, a polgárok csak egyszer kell elmenjenek a városházára, az adóhatóság ugyanis emilben vagy postán elküldi az adóregisztrációra vonatkozó igazolást. A változtatásokra azért van szükség, áll a közleményben, mert a városháza ügyfélfogadó ablakainál nagyon megnőtt a dokumentáció feldogozásával együtt járó várakozási idő, és az új módozat bevezetésétől azt remélik, hogy csökkenni fog ez a várakozási idő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában