Tanácsülés

2021.12.02. 08:52

Negyvenmillió eurós kölcsönt vesz fel az Európai Beruházási Banktól a váradi önkormányzat

A nagyváradi önkormányzat 40,4 millió euró kölcsönt vesz fel huszonkét éves futamidővel az Európai Beruházási Banktól (EBB) több nagyszabású helyi projekt finanszírozására.

Fotó: A szerző felvétele

Pap István

Nagyon előnyös feltételek mellett tud hitelhez jutni a váradi önkormányzat az Európai Beruházási Banktól (EBB), mondta a pénteki helyi tanácsülés előtti sajtótájékoztatón Florin Birta, Nagyvárad polgármestere. Az önkormányzatnak az EBB-vel kötött hitelszerződés értelmében lehetősége van nem konkrét projektekre, hanem projektportfóliókra kölcsönt kérni, méghozzá rendkívül kedvező kamatokkal. A projektportfólió előnye az, hogy ha időközben a város talál más finanszírozási forrást a csomagban lévő projektek egyikére-másikára, akkor azokat a beruházásokat ki lehet venni az EBB-kölcsön hatálya alól, és más beruházásokat lehet behelyettesíteni. Ennek a konstrukciónak megvan az a komoly előnye, hogy ki lehet írni a közbeszerzési eljárásokat még mielőtt az adott beruházás megkapná az uniós anyagi támogatást, amivel időt lehet nyerni, és a beruházás mindenképpen megvalósul: ha kap uniós támogatást, akkor abból a forrásból, ha nem kap, akkor az EBB-hitelből. Ilyen pénzügyi konstrukcióban épült meg korábban a Centenáriumi híd, így újult meg a váradi városháza és a Zöldfa (Alecsandri) utca. Az EBB-től kapott pénzt kizárólag beruházásokra költi a város. Ezek közé a tervezett fejlesztések közé tartozik az intelligens közvilágítási rendszer kiépítése, buszvásárlás, az Ezredévi emléktér parkjának és a Nagyvásártérnek (December 1. park) a felújítása, a leendő intermodális szállítási csomópont egyes infrastrukturális munkálatai vagy épp a Mester (Meșteșugarilor) utcai közúti aluljáró építése. A hitelt egy 19,5 millió eurós és egy 20,9 millió eurós hitelszerződésre bontották. A pénz lehívásának az időszaka két év, a pénzt a kamatokkal együtt huszonkét év alatt kell visszafizetni.

Mi lesz az Ezredévi emléktérrel?

Noha Adrian Madar PSD-s helyi tanácsos a napirendi pont vitáján azzal kezdte mondandóját, hogy megtiszteltetés Nagyvárad számára az, hogy egy ilyen komoly és jelentős intézménnyel köthet szerződést, de véleménye szerint éppen ezért nem kellene olyan, a helyi közösségben vitatott projektbe is belerángatni az EBB-t, mint az Ezredévi emléktér (Libertății utca) átalakítása. Válaszában Florin Birta ezt mondta, hogy a térátalakításnak semmi köze a helyi szinten vitát gerjesztő, kisajátításokkal járó utcaépítési projekthez. Viszontválaszában Madar kiemelte, hogy semmiféle információ nincs arról, hogy valójában mit is akar az önkormányzat csinálni az Ezredévi emléktéren, ezért ennek a tervnek a kivételét kérte a finanszírozási portfólióból. Florin Birta elmagyarázta, hogy a parkot felújítják, míg az utcalétesítési projektre még egy sor jóváhagyást kell megszerezni, tehát nem tudni, hogy mikor fog megvalósulni, ha megvalósul egyáltalán. Viszont „ha most kiveszünk egy projektet, ez azt jelentené, hogy a nulláról kellene újrakezdeni a tárgyalásokat az EBB-vel. Ez egy különösen jó hitel, 40 millió eurót kapunk és huszonkét év alatt csak kétmillió euró kamatot fizetünk. Megtiszteltetés számunkra, hogy az EBB finanszíroz minket” – próbálta meggyőzni az ellenzéket a polgármester, sikertelenül, mert a helyi tanács szociáldemokrata és RMDSZ-frakciója nem szavazta meg a határozatokat, így a két hitelről szóló határozattervezet a liberálisok igen szavazataival ment át a tanácson.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában