Advent

2021.12.05. 18:10

Meggyújtották a második adventi gyertyát is a Szent László téren

Fotó:

Pap István

A Szent László Egyesület, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) szervezésében vasárnap kora este gyújtották meg a második gyertyát a Szent László templom mellett felállított adventi koszorún.

Beszédet mondott Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület előző püspöke, aki utalt Jézus világra jövetelének történelmi körülményeire, arra, hogy Heródes gyilkos indulattal kémlelte Jézus jövetelének idejét. Beszélt a kommunista diktatúráról is, megfogalmazva: „A tilalom idején átéreztük, hogy nem volt helye Jézusnak az istentelen társadalomban”, de elérkezett 1989 történelmi adventje és karácsonya is, és akkor Krisztussal együtt eljött a szabadság. Majd így folytatta: „Az istentelen diktatúráktól mentsen meg az Isten, de vannak nemcsak véres kezű, kegyetlen diktatúrák, hanem hellyel-közel érzékeljük a vértelen diktatórikus rendszerek nyomását is, melyekből manapság is ízelítőt nyerünk itt, Európában. Újkori istentelenségnek lehetünk a tanúi: egykor a kommunista ideológia nevében, mostanság a nyugati liberális fősodornak és uralkodó irányzatoknak az árnyékában szekularista istennélküliségben vagyunk kénytelenek megérezni, hogy miképpen törekszenek sötét globális erők arra a lélekgyilkosságra, amely kiöli a lelkünkből a hitet, a szeretetet, és törölni akarja hagyományainkat. Harminc esztendő után ki hitte volna, hogy visszatérő veszedelemmel kell szembenéznünk egy olyan korban, amikor sokszorosan több ember hal meg a keresztény hitéért világszerte, mint egykor a véres római birodalomban a keresztényüldözések idején. Amikor deviáns érzékenyítő propagandával akarják kivetkőztetni gyermekeinket természetes életrendjükből és lelkivilágukból. Már a karácsony elnevezés is szúrja a szemét Európa bürokratáinak, és Mária és József neve is maholnap tilalmi listára kerül.” Felidézte továbbá a tizenhét évvel ezelőtti kettős állampolgárságról szóló magyarországi népszavazást és annak előzményeit. „Nagyon szomorú, hogy akkor a testvér kopogtatott az ajtón, és a krisztusi parancs ellenére nem engedték be. Ezt mulasztotta el a megvezetett magyarság jelentős része” – fogalmazott Tőkés László.

A beszéd után a közös ima, az áldás és a második adventi gyertya meggyújtása követezett. Az eseményen közreműködtek a Váradi Dalnokok Márkus Zoltán karnagy vezetésével.

Fotók: Alexandru Nițescu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában