Konferencia

2021.12.09. 10:16

Közérthetőbbé teszik az Európai Unió működését

A Nagyváradi Közösségért Alapítvány által a Körös áruház első emeletén működtetett Europe Direct Központ célja, hogy emberközelibbé tegye az Európai Unió közpolitikáját, illetve az EU által közvetített értékeket – hangzott el a központ vezetője, Galina Manole által tartott tegnapi sajtótájékoztatón.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

Galina Manole kifejtette, hogy az Európai Bizottság koordinálásában több mint 420 helyi irodája működik az Europe Direct hálózatnak az Európai Unió tagállamaiban azzal a céllal, hogy közérthetőbbé tegyék az átlagpolgárok számára az EU-nak és az intézményrendszerének a működését, és hiteles, közvetlenebb forrásokból értesüljön mindenki arról, hogyan születnek a döntések Brüsszelben, mi áll ezek hátterében. Ugyanakkor a járványellenes küzdelmekről, a zöld és digitális társadalom felé történő átmenetről is magyarázatokkal szolgálnak.

Romániában 2021 májusától 2025 decemberéig huszonnégy ilyen központ fejt ki tevékenységet. Európai uniós szakértőkkel szerveznek találkozókat (a pandémia miatt eddig inkább online), tájékoztatják az érdeklődőket a különféle projektekről, lakossági fórumokat hirdetnek, felveszik iskolákkal a kapcsolatot stb. A hétköznaponként 9–17 óra között látogatható nagyváradi iroda 2022-es prioritásai közé tartozik a Konferencia Európa jövőjéről elnevezésű kezdeményezés népszerűsítése, egy nyílt napnak a megszervezése, valamint közvita rendezése a zöld paktumról – tudtuk meg.

Galina Manole külön felhívta a figyelmet a Konferenciára, mely idén májusban Strasbourgban útjára indított és 2022 áprilisában véget érő, polgárok által vezetett viták és eszmecserék sorozata, melynek rendeltetése alkalmat teremteni arra, hogy az emberek Európa-szerte megosszák egymással elképzeléseiket a közös jövőnkről, és részt vegyenek annak alakításában. Jelentős páneurópai demokratikus eseményként új nyilvános fórumot kínál arra, hogy a polgárok nyitott, inkluzív és átlátható vitát folytassanak több prioritásról és kihívásról. Minden európai polgár tehát – foglalkozástól, lakóhelytől függetlenül – részt vehet a folyamatban. A rendezvénysorozat célja ugyanakkor, hogy tükrözze sokszínűségünket, és közelebb vigye az Uniót az emberekhez, hogy ne csak a fővárosokba jusson el az üzenete, hanem az EU minden egyes részébe, illetve, hogy megerősítse a kapcsolatot az európaiak és az őket szolgáló intézmények között. Kilenc fő téma vár kibeszélésre a magyarul is elérhető digitális felületen (futureu.europa.eu): éghajlatváltozás és környezetvédelem; egészségügy; erősebb gazdaság, társadalmi igazságosság és foglalkoztatás; az EU a világban; értékek és jogok, jogállamiság, biztonság; digitális átállás; európai demokrácia; migráció; oktatás, kultúra, ifjúság és sport; egyéb ötletek, hangzott el a tegnapi sajtótájékoztatón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában