Tollforgácsok

2021.12.21. 15:36

Könyvbemutatót szerveztek Réven

Vasárnap a révi református templomban az advent koszorún a negyedik gyertyát is meggyújtották. Ez a negyedik gyertya Keresztelő Szent Jánost jelképezte, aki Jézus eljövetelét hirdette az embereknek.

BN-összeállítás

 

Advent negyedik vasárnapján Papp Csaba lelkipásztor igehirdetését követően Kocsordi Nagy Béla, Élesden élő tollforgató tartott könyvbemutatót eddig megjelent köteteiből. A szerző így vall magáról: „Bár magamat továbbra is csak amolyan parlagi betűvetőnek tartom, az Élet úgy hozta, hogy immár több mint ezer verset, tollforgácsokat írtam. 1946 március 1-jén születtem egy Érszalacs nevű, akkoriban még igen sáros faluban, valahol az Érmelléken, egy jó madárröptére Ady Endre szülőhelyétől, Érmindszenttől. Bár életutam nem volt sétalovaglás, azért ott volt benne minden, ami egy normális férfiéletben ott kell hogy legyen. Vagyis tűrhetően szép gyerekkor, az önmagamat keresgélő serdülő- és ifjúkor, felnőtté válás. Majd annak rendje-módja szerint a a családalapítás, egzisztenciateremtés – annak minden gondjával és örömével – a szerető és gondoskodó jó feleséggel, gyerekek, unokák. Születtek versek és prózában megírt dolgok, olyanok, amilyenek, talán több is lehetne, ha nem csak néhány éve kezdtem volna el írogatni.” 

 

Ezután a szerző Tollforgácsok 1, 2, 3, a Tollforgácsok innen-onnan,Tollforgácsok ráadásnak köteteiből olvasott fel alkalomhoz illő, zömében istenes verseket. Arra a kérdésre, hogy folytatja-e a betűvetést, így válaszolt: „hogy lesz-e még újabb verseskötetem, nem tudom, bár egy-két téma, ötlet még ott zümmög a fejemben, megírásra várva. De van ott még jó néhány prózai próbálkozásom is megkezdve vagy befejezve, azokkal is kellene kezdeni valamit. Hogy azoknak mi lesz a sorsa, azt sem tudom. Minden attól függ, hogy – Baróti Szabó Dávid szavaival szólva – az a bizonyos Kaszás mikor kezdi el bontogatni a sátramat.” 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában