Munkálatok

2021.12.10. 16:00

Felénél tart a Ghillányi és a Fürdői út felújítása

A nagyváradi önkormányzat több mint 10 millió eurós, európai forrásokból finanszírozott beruházása, a Ghillányi (Cantemir) és a Fürdői (Nufărul) utak korszerűsítése és rehabilitációja ötven százalékban elkészült, tudatja közleményében a polgármesteri hivatal.

Forrás: A. N.

Fotó:

BN-összeállítás

A munkálatok idén januárban kezdődtek az Arieșului utcától és a Csehi út kereszteződéséig értek el vele. Innen haladnak tovább a munkálatok a Fürdői út végéig. A kötőanyagréteget már leöntötték az úttestre, a kopóréteget pedig tavasszal fogják, ezzel együtt megoldódik az esővíz-elvezetés problémája is a járdaszegélyek mellett, mert lefolyik majd a víz a vízelnyelőkbe. Az Arieșului és a Csehi út közötti szakaszon az út mindkét oldalán kialakították a járdákat, a jobb oldalon kerékpársávot hoztak létre és világítóoszlopokat helyeztek el. 

A jövő hét végére befejeződnek a Lotus bevásárlóközpont közelében a jelzőlámpa-rendszer kialakítási munkálatai is. A Csehi és a Fürdői út közötti szakaszon a villamosvágányok melletti támfalon és a közvilágításon, ezzel egyidejűleg a Pece-hidak megerősítésén is dolgoznak. Az időjárási viszonyoktól függően az elkövetkező időszakban az út mindkét oldalán gránit szegélyköveket helyeznek le. 

A munkálatok kivitelezője a Drumuri Bihor, a Trameco és a Drum Asfalt cégekből álló konzorcium, a kivitelezési szerződés értéke 50.634.357 lej áfa nélkül. A projekt intelligens oszlopok telepítését is magába foglalja, vagyis a villamos zöld utat kap majd azon az útszakaszon, és elérheti a 30 km/óras utazási sebességet. A munkálatok során több mint két és fél kilométernyi utat és több mint hat kilométernyi járdát újítanak fel. Emellett több mint két kilométernyi kerékpárút és 48 ezer négyzetméternyi zöldterület jön létre. A Ghillányi és a Fürdői út felújítási szerződését 2020 novemberének végén írták alá, a projekt finanszírozása európai alapokból történik, a helyi önkormányzat önrésze három százalék. 

A kivitelezési időszak húsz hónap. A nagyszabású felújítás a közút, a járdák, a kerékpárutak, a zöldfelületek kialakítását, tereprendezést, utcabútorok kihelyezését, villamossíneken végzett beavatkozásokat és a vízcsatorna-építési munkálatokat irányozza elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában