Szabályzat

2021.12.02. 07:40

Bírságra számíthatnak, akik nem tartják karban ingatlanaikat

A jövőben megbírságolhatók lesznek Nagyvárad belvárosában azok, akik nem tartják karban ingatlanaikat.

Fotó: Illusztráció/Alexandru Nițescu

Pap István

A Nagyváradi Helyi Tanács pénteki ülésén egyhangúlag elfogadta az épületkarbantartási szabályzatot, melynek lényege az, hogy Várad belvárosában, illetve a város fő közlekedési útvonalain ingatlannal rendelkező tulajdonosok kötelesek megfelelő módon karban tartani ingatlanukat, máskülönben bírságra számíthatnak. A polgármesteri hivatal közleménye szerint a szabályzat elfogadásával az önkormányzat azt reméli, hogy biztonságosabbak lesznek a közutak és a gyalogos övezetek, erősödik ezáltal a városlakók polgári öntudata, növekszik a város vonzereje a turisták és a befektetők számára, és persze tisztább, rendezettebb lesz a város maga. A szabályzatról szólva Florin Birta polgármester a tanácsülést megelőző sajtótájékoztatón elmondta: „2022. január 1-jétől a helyi rendőrség ellenőrzi a történelmi városközpontban lévő elhanyagolt épületeket, és értesíti a tulajdonosokat. Tiszta várost szeretnénk, hogy gyönyörködhessünk az épületek szépségében, különösen azért, mert sok épület már fel van újítva, és kár lenne, ha nem tartanák őket megfelelően karban”.

Kötelezettségek

Az új szabályzat értelmében az épületek tulajdonosai – akár természetes, akár jogi személyek – kötelesek többek között megfelelő állapotban tartani az épületek utcafrontra néző homlokzatait, azaz rendszeresen karban kell tartani, és ha szükséges, javítani, cserélni az ablakkereteket, az ablakokat, a kirakatüvegeket, az ajtókat, a reklámtáblákat és a különböző feliratokat, tisztítani, portalanítani, szükség esetén újra kell festeni a homlokzatokat, a megrongálódott homlokzatelemeket cserélni stb., és az esővíz-elvezető elemeket is megfelelően karban kell tartani. A szabályzat értelmében a helyi rendőrség feladata lesz ellenőrizni a belvárosi és a fő utakon lévő épületeket, és ahol poros, pókhálós, piszkos homlokzatú ingatlant találnak, erről értesítést küld ki a tulajdonosoknak, akiknek 1–3 hónap áll rendelkezésükre arra, hogy elvégezzék a szükséges karbantartási munkálatokat. Ha ez nem történik meg az említett három hónapos időintervallumban, akkor a Bihar megyei Műemlékvédelmi Alapítvány tisztítja meg a homlokzatokat, és a munkálatok költségeit külön illeték formájában ráterhelik a tulajdonosokra. A homlokzatok tisztításának kötelezettsége az épület valamennyi, az épület ingatlan-nyilvántartásában megjelölt tulajdonosát érinti, az egyes tulajdonosokat terhelő költségeket a tulajdonostársulások létrehozásáról, szervezéséről és működéséről szóló 2018/196. sz. törvény rendelkezései szerint kell kiszámítani. Aki nem tartja be az előírásokat, azt a helyi rendőrség figyelmezteti, vagy pénzbírsággal sújthatja, ez utóbbi 100-tól 2500 lejig terjedhet. A sérülésveszély elkerülése érdekében az önkormányzatnak jogában áll a közvetlen veszélyt jelentő elemeket egy erre szakosodott céggel eltávolíttatni, ennek a munkálatnak a költségei szintén az ingatlantulajdonosokat terhelik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában