versenyvizsga

2021.11.04. 16:00

Új építkezési szaktanácsadókat és tervezési ellenőröket engedélyeztetnek

Fotó: Illusztráció

RMDSZ-sajtóanyag

Versenyvizsgát ír ki a fejlesztési szaktárca, új tervezési ellenőröket és építkezési szaktanácsadókat engedélyeztet. A versenyvizsga ütemtervét és feltételeit a minisztérium honlapján tették közzé – tájékoztat Cseke Attila fejlesztési miniszter.

„A magánépítkezéseket és a közösségi beruházásokat egyaránt hátráltatta az építkezési szaktanácsadók és tervezési ellenőrök hiánya és monopolhelyzete. Tűzvédelmi szakértők hiányában nem épülhet tűzbiztos lakás, biztonságos bölcsőde vagy akár tűzbiztos kórház. Az RMDSZ vállalta a helyzet megoldását kormányra lépés után, meghoztuk a szükséges jogszabály-módosításokat, és most kiírtuk az első versenyvizsgát” – hívta fel a figyelmet a miniszter.

Mint ismeretes, a fejlesztési minisztérium módosította a korábban hatályos rendelkezést. Ennek értelmében a meglévő szakemberek vizsgáztatták a számukra szakmai konkurenciát jelentő új szaktanácsadókat és ellenőröket. Cseke Attila rámutatott: országszerte csupán 47 engedélyezett tűzvédelmi szaktanácsadó dolgozik, 24 megyében egyetlenegy ellenőr sincs, de az épületek földrengésbiztonságát szavatoló szakemberekből is hiány van. A különböző szakterületeken engedélyezett ellenőrök és szaktanácsadók több mint felének életkora meghaladja a 70-et.

A közzétett ütemterv szerint december 18–21. között szerveznek rácstesztes versenyvizsgákat nemcsak a fővárosban, hanem Kolozsváron, Brassóban, Temesváron, Jászvásáron és Konstancán is. A vizsgázókat egy vegyes bizottság bírálja el, amelyekben egyetemi tanárok is helyet kapnak a meglévő szaktanácsadók és ellenőrök mellett.

A vizsgáztató bizottság különbözik a javító bizottságtól, ezzel is növelve a vizsgaeredmény hitelességét, hangsúlyozta a szaktárcavezető, majd hozzátette: a jelentkezőknek legalább 8, illetve 12 év tapasztalattal kell rendelkezniük, amennyiben legalább 3, illetve 4 évig dolgoztak építkezési tervrajzkészítéssel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában