Partrendezés

2021.11.04. 12:00

Pásztor Sándor: Nagyon is indokolt a Körös partján épülő lejáró

A medertakarításhoz, de kárelhárításhoz, életmentéshez is szükség van egy olyan lejáróra, amelyen nehézgépjárművek tudják megközelíteni a Sebes-Körös medrét Nagyváradon, nyilatkozta lapunknak Pásztor Sándor, a Körösök Vízügyi Igazgatóságának a vezetője.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Mint ahogy lapunkban is olvashattak róla, három Bihar megyei civil szervezet szerint indokolatlan, hogy Nagyváradon, a Sebes-Körös partján a Körösök Vízügyi Igazgatósága lejárót épít azok után, hogy néhány évvel ezelőtt felszámolt két ugyanilyet pár száz méterrel arrébb. A környezetvédők azt kifogásolják, hogy a munkálat zöldövezetben zajlik, és ezzel 126 négyzetméternyi zöld terület tűnik el a városban. Megkértük Pásztor Sándort, a munkálatot végző Körösök Vízügyi Igazgatóságának a vezetőjét, hogy reagáljon erre. Az igazgató kifejtette, hogy a lejárat helyét ott jelölték ki, ahol már a múlt század ötvenes éveitől kezdve volt egy rámpa, csak az ma már nem alkalmas arra, hogy nehézgépjárművek használják. „Olyan részt választottunk, ahol nem kell tönkretenni a már megépült és kialakított sétányokat, illetve ahol már volt egy rámpa. Ráadásul nem lesz egy gramm beton sem oda leöntve, és egyetlen fát sem vágtunk ki. Mindent lefotóztunk a munkálat elkezdése előtt, ott nem volt fa, csak két elszáradt bokor”fogalmazott az igazgató. Pásztor Sándor elmagyarázta, hogy a Sebes-Körös partrendezési munkálatai után, a parti sétányok kiépítésével az a helyzet állt elő, hogy sem a vízügy munkagépei, sem a mentők, sem a katasztrófavédelem nem tud hozzáférni a mederhez a városban. Ezt a gondot fogja megoldani ez a lejáró, melynek szükségességéről és a helyéről Pásztor Sándor Florin Birta polgármesterrel egyeztetett. A két korábbi lejáró kapcsán Pásztor Sándor elmondta, hogy azok ideiglenes építmények voltak akkor, amikor a partrendezési munkálatokat végezték. A korábbi partrendezési tervekben nem szerepelt műszaki út építése, tehát azokat a munkálatok befejezése után fel kellett számolni. „Ez a mostani lejáró lesz az egyetlen hely Nagyváradon, ahol a polgármesteri hivatalig és a Rogériusz végéig be lehet vinni eszközöket a Körösbe. A lejáró előtt sorompó lesz, és csak akkor fogják használni azt, ha vízszennyezés van, ha farönköket kell kiszedni, ha medret kell tisztítani, ha életet kell menteni, vagy – mert sajnos ilyen is van – vízbe fúlt személy testét kell kiemelni – zárta szavait Pásztor Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában