munkamegbeszélés

2021.11.11. 15:00

Mezőgazdaságról és környezetvédelemről tartott munkamegbeszélést a prefektus

Fotó: destepti.ro

Ciucur Losonczi Antonius

Videókonferenciás munkamegbeszélést tartott szerdán Dumitru Țiplea prefektus a területi közigazgatási egységek képviselőivel, melynek fő témái a mezőgazdaságot és a környezetvédelmet érintő megyei szintű problémák voltak. A tanácskozáson részt vettek polgármesterek és jegyzők, valamint a mezőgazdasági igazgatóság, a mezőgazdasági kifizetési és intervenciós ügynökség, a telekkönyvi és kataszteri hivatal, a statisztikai hivatal, a környezetvédelmi igazgatóság, a környezetvédelmi őrség és a védett területek ügynökségének vezetői.

A napirendi pontok közt szerepelt a fűvel borított területek helyzete, ezek tulajdonjoga, mely ügyek az APIA-n keresztül elérhető vissza nem térítendő támogatások szempontjából fontosak. Szóba került egyebek mellett, hogy ezek felületének a csökkentését bünteti az Európai Bizottság. Megjegyzendő, hogy Bihar megyében jelenleg körülbelül 160 ezer hektárnyi rét és legelő létezik, melyeknek csupán 47 százalékát foglalták bele a fűvel borított területekkel kapcsolatos projektekbe, noha utóbbiak kidolgozását száz százalékban finanszírozza a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium.

Egy másik kérdés, ami felvetődött a gyűlésen, a környezetvédelmi engedélyeknek és véleményezéseknek a megszerzési procedúrája volt, a helyhatóságok által eszközölt befektetések, illetve elkészített projektek esetében. Az érintett intézmények képviselői jelezték annak fontosságát, hogy kikérjék a véleményüket annak érdekében, hogy a biodiverzitás ne kerüljön veszélybe és harmonikusan fejlődhessenek a helyi közösségek. „Annak tudatában, hogy a következő időszakban rengeteg pénzforrás megpályázására nyílik majd helyi szinten is lehetőség a 2021 és 2027 közötti európai uniós költségvetési kiírásoknak és az Anghel Saligny országos fejlesztési programnak köszönhetően, lényeges, hogy a pályázati dossziék helyesen és a törvények betartásával legyenek összeállítva. Utóbbiak közé tartoznak a környezetvédelmi jóváhagyások is” – hangsúlyozta a kormánybiztos a prefektúra közleménye szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában