PADME

2021.11.24. 14:00

Átadták a Pallas Athéne Kiválósági Ösztöndíjakat

A Partiumi Keresztény Egyetem 29 közgazdaságtan szakos hallgatója részesült a Magyar Nemzeti Bank Pallas Athéne Domus Meriti Alapítványának (PADME) kiválósági ösztöndíjában, melyet online keretek között hétfőn hirdettek ki.

János Piroska

Az ösztöndíjban részesülendő hallgatókat, illetve az online térben megjelent vendégeket Szilágyi Ferenc dékán, az ösztöndíjbizottság elnöke köszöntötte, felidézve: a Pallas Athéne Kiválósági Ösztöndíjprogramot a PKE először 2019-ben hirdette meg, akkor még a Pallas Athéne Domus Educationis Alapítvány támogatásával, amely a PADME jogelődje. Az ösztöndíjprogramban kizárólag csak a gazdasági képzés hallgatói vehetnek részt, az anyagi támogatás mellett ugyanakkor a Magyar Nemzeti Bank ösztöndíjasa lenni önmagában is értéket képvisel az ösztöndíjasok szakmai karrierjének tekintetében, olyan lehetőségekkel jár együtt, mint az MNB Oktatási Klub tagsága vagy a különböző versenyeken való részvétel – tette hozzá a dékán.

A Pallas Athéne Kiválósági Ösztöndíjprogramot a magyar kiválósági ösztöndíjprogram mintájára hozták létre a külhoni, gazdaságtudományi képzésben részt vevő hallgatók támogatására – mondta el dr. Dubéczi Zoltán, a Magyar Nemzeti Bank képviselője. Magyarországon 500–550 ösztöndíjat, külhoni területeken 150–170 ösztöndíjat osztanak ki, a magyarországi hallgatóknak szánt ösztöndíjat a Magyar Nemzeti Bank anyagi forrásaiból, a külhoni díjakat pedig a PADME Alapítvány anyagi forrásaiból biztosítják – hangzott el. Míg tavaly decemberben a Partiumi Keresztény Egyetem 27 hallgatója, addig jelenleg 29 hallgató részesül az ösztöndíjban, amelynek összegét harmincezerről negyvenezer forintra növelték.

Az elnöki főtanácsadó megemlítette: tavaly volt 450 éves a Partiumról mint régióról rendelkező speyeri szerződés, a Szent István-i alapítású Bihar megye pedig napjainkban ezeréves, ennek jegyében igyekeznek támogatni egy olyan kutatás- és programsorozatot, ami az Ezeréves Bihar, 450 éves Partium nevet viseli.

„A kiválósági ösztöndíjprogram mellett tananyagfejlesztés, könyvtárfejlesztés, konferenciák szervezésének anyagi támogatása, a közös kiadású numizmatikai kötet, ami pár héten belül nyomdába kerülhet, a régióval foglalkozó kutatási program finanszírozása, doktori ösztöndíjprogram elindítása, publikációs adatbázishoz való hozzáférés, szoftverbeszerzés mind azt bizonyítják, hogy a Magyar Nemzeti Bank és a PADME számára egyaránt fontos a Partium és a Partiumi Keresztény Egyetem által képviselt hagyomány és szellemiség” – fogalmazott Dubéczi Zoltán, aki többek között megemlítette: 2022. március 15-én fog megnyílni Budán a Magyar Nemzeti Bank új pénzmúzeuma, vagyis a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont, ahova szívesen várják az PKE ösztöndíjasait is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában