Útépítés

2021.10.26. 07:49

Önkormányzatok szövetkeznek terelőút építésére

A Nagyváradi Helyi Tanács hétfői ülésén elfogadta azt a javaslatot, hogy a váradi és a megyei önkormányzat együttműködési szerződést kössön egy terelőút építésére a Nagyvárad Metropolisz Övezetben.

Fotó: Illusztráció

Pap István

A Nagyváradi Helyi Tanács hétfői ülésén a terelőút építésére vonatkozó határozattervezet keltette a legnagyobb vitát. Adrian Madar szociáldemokrata párti (PSD) helyi tanácsos azzal kezdte kifogásait, hogy a váradi polgármesteri hivatal nem tud nemet mondani a megyei tanácsnak akkor, amikor ez utóbbi olyan ötletekkel áll elő, amelyek közvetlenül nem szolgálják a váradi polgárok érdekeit. Elmondta, hogy ezzel az együttműködési szerződéssel a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal vállalja azt, hogy az Anghel Saligny fejlesztési programból a városnak járó 43 millió lejt odaadja egy lényegében megyei út építésére. Hozzátette, hogy a Saligny-programból a kiírás értelmében csak olyan útépítési projekteket lehet finanszírozni, melyek áthaladnak a finanszírozásra pályázó önkormányzatok területén, míg a tervezett út nyomvonala nem halad át Nagyváradon, így fennáll a veszélye annak, hogy sem a város, sem a megye nem kapja meg az említett programból nekik járó pénzt. Hozzátette, hogy az uniós költségvetésben van külön tengely megyei utak építésére, ezt a finanszírozási lehetőséget kellene kihasználni a szóban forgó út megépítésére, a Saligny-programból pedig a nagyváradi víz- és csatornarendszer modernizálását és az utcák aszfaltozását kellene finanszírozni. Hozzátette, ezek a formai kifogások, majd végül megjegyezte, hogy már ennek az új útnak az építése sem valami jó ötlet.

Hasznos lesz

Florin Birta polgármester válaszában kifejtette, hogy ha csak egy-két évre tekintünk előre, akkor valóban úgy tűnhet, hogy ez az új út nem hasznos a városlakók számára, de ha hosszabb időszakot veszünk, akkor be fog bizonyosodni, hogy milyen hasznos ez a fejlesztés a váradiak számára is. Emlékeztetett arra, hogy milyen sokan ellenezték annak idején azt, hogy négysávosra bővítsék a nagyváradi körgyűrűt. „Képzeljék el, mi lenne ma, ha csak két sávja lenne a körgyűrűnek, vagy ha nem csináljuk meg a közúti felüljárókat” – fogalmazott. Hozzátette, hogy az új út tehermentesíteni fogja a váradi körgyűrűt, tehát nagy szükség van annak megvalósítására. Kifejtette, hogy a megyei tanács 140 millió lejt, a nagyváradi önkormányzat pedig 43 millió lejt fog kapni a Saligny-programból, ha pedig létrehoznak egy közösségi fejlesztési ügynökséget is, akkor további 18 millió lejt kapnak ennek a projektnek a megvalósítására. Az útépítés becsült költségvetése 256 millió lej, tehát a hiányzó 55–58 millió lejt a megyei és a váradi önkormányzat fogja fedezni. A polgármester elmondta azt is, hogy rendeltetésének megfelelően fogják felhasználni a fejlesztési minisztériumtól kapott pénzt. Közölte továbbá, hogy a város út- és csatornamodernizálási munkálatait a Nagy Infrastrukturális Operatív Programból fogják biztosítani.

Hozzászólt a vitához Emilian Pavel PSD-s tanácsos is, aki a maga során arra emlékeztette a polgármestert, hogy a PSD-kormány finanszírozta a váradi körgyűrű négysávossá való átalakítását. Hozzátette, hogy az új út megépítésére a megyei tanács kérhetne költségvetés-kiegészítést a minisztériumtól, míg Nagyvárad meg kellene tartsa a 43 millió lejt a váradi lakosok szükségleteinek a kielégítésére. Erre a megjegyzésre már nem reagált Florin Birta polgármester. Az előterjesztést a PSD-s tanácsosok három ellenszavazata mellett szavazta meg a helyi tanács.

Nyomvonal

Mint arról már beszámoltunk, a tervezett kétsávos, 21 kilométer hosszú terelőút Nagyváradtól körülbelül tíz kilométernyire indulna, Fugyivásárhely határából, majd megkerülve Váradalpárt elérne Félixfürdő Belényes felőli kijáratához. Onnantól kereszteződne a 76-os országúttal egy viadukttal Kardó felé, majd folytatódna Nagyürögd irányába, megkerülve Oláhapátit, és csatlakozna az előbbi község területén a leendő Nagyvárad–Arad gyorsforgalmi úthoz. A finanszírozást a megyei tanácsnak a Saligny-programból előirányzott összegből (bruttó 140 millió lej), illetve a váradi önkormányzatnak elkülönített forrásból (bruttó 43 millió lej) biztosítanák, melyekhez hozzáadódik még körülbelül 5 millió lej, melyet a megye biztosít önrészként, el nem számolható költségként. Ugyanakkor az említett községek önkormányzatai vállalnák az előzetes dokumentációk elkészítését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában