Fecskefészek

2021.10.14. 13:17

Odafigyelnek a helyi és regionális értékekre

A Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) Művészeti Tanszéke és a Partiumi Magyar Művelődési Céh (PMMC) közös projektet indított a helyi és regionális értékek bemutatása és újragondolása végett. A négy elem – föld, víz, tűz, levegő – közül most az első, a föld, azon belül is a vályog kerül bemutatásra a Fecskefészek projekt keretében.

Pap István

A háromnapos rendezvénysorozat ma, csütörtök délelőtt kerekasztal-beszélgetéssel kezdődött a PKE nagyváradi székhelyének nagy előadótermében. Horváth István, a PMMC vezetője kifejtette, hogy egy természetközeli szemléletet szeretnének meghonosítani, és a mostani alkalom része egy átfogóbb elképzelésnek, melynek keretében mind a négy elemmel kapcsolatos projekteket szeretnének megvalósítani. „A mai napon a földhöz köthető projektek indultak el, és ennek is az alprojektje a vályog. Szeretnénk az emberek figyelmét felhívni arra, hogy életidegen közegben élnek, és szeretnénk visszanyúlni a természetközeli életterekhez, szemléletmódokhoz, melyeket korszerű technológiákkal újragondolva úgy tudatosíthatunk az emberekben, hogy a természetközeliség egy élhető közeg” – fogalmazott.

Balázs Zoltán, a PKE Művészeti Tanszékének vezetője a kerekasztal-beszélgetésen (melynek hallgatósága jobbára az egyetem elsőéves hallgatóiból állt) kifejtette, hogy céljuk ráirányítani az érmelléki, partiumi közösség figyelmét a helyi értékekre, többek között vidéki vályogházakra, hiszen fontosnak tartják azt, hogy ezekre az emberek ismét értékként tekintsenek. Tudatosítani szeretnék azt, hogy ezeket a vályogházakat érdemes felújítani és kiemelni, nem kell eltakarni és szégyellni. Másrészt van egy művészeti része is a projektnek: képzőművészeket, építészeket vonnak be a folyamatba, létrehoznak Bihardiószegen egy kísérleti művésztelepet, ahol a résztvevők alkotni fognak. „A PKE a bihardiószegi önkormányzattal működik együtt abban, hogy évről évre művésztáborokat szervezzen, ami részben a helyi közösséget és a helyi turizmust támogatná. Az Érmellék még mindig nincs eléggé beépülve a nem partiumi magyarság köztudatába, pedig egy tömbmagyar régióról beszélünk. Jó lenne, ha ennek a brandje is erősödne, és ehhez szeretnénk hozzájárulni” – fogalmazott Balázs Zoltán. A művésztelep létrehozásáról beszélt a fórumon Mados Attila, Bihardiószeg polgármestere is, aki elmondta: „közösségünk jó része nyitott és várja az ilyen kezdeményezéseket, mert ki van éhezve a szellemi táplálékra”.

Egészséges anyag

Az eseményen Orosz Sándor vályogvető avatta be a hallgatóságot a vályogház-építés rejtelmeibe. Többször kiemelte azt, hogy a vályog teljesen természetes, így sokkal egészségesebb, mint bármilyen más korszerű anyag, amelyből a mai házak épülnek. Hangsúlyozta, hogy vályogból ugyanolyan szilárd, stabil és ellenálló épületeket lehet emelni, mint bármilyen más építőanyagból. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy nemcsak kis házakat, de nagy befogadóképességű létesítményeket is lehet vályogból építeni, illetve ma már nem jelent gondot a közmű-hálózatot bevezetni az ilyen épületekbe. A kerekasztal-beszélgetés után dr. Szepessy Béla képzőművész, egyetemi tanár Patics fecskerakás, majd Szabó Réka képzőművész Föld és művészet címmel tartott előadást a PKE-n. A Fecskefészek projekt péntek délelőtt Bihardiószegen faültetéssel folytatódik, mely a PKE, a Nagyváradi Művészeti Líceum és a bihardiószegi önkormányzat közös akciója. Szombaton 11 órai kezdettel szintén Bihardiószegen a vályogról tartanak műhelymunkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában