Fux Feszt

2021.10.09. 08:04

Könyvbemutatóval és tárlatnyitóval indult a Fux Feszt Nagyváradon

Pikó Stefánia

A Mesék a paraván mögül – szemelvények a nagyváradi művészi bábjátszás történetéből (1950–1989) című kötet bemutatójával indult október hatodikán a Fux Feszt – Erdélyi Magyar Hivatásos Bábszínházak Fesztiválja. A Fux Pálról elnevezett szakmai találkozó első eseményén Bíró Árpád Levente irodalmi titkár új kötetéről esett szó, melyről Szűcs László, a könyv szerkesztője, illetve Botházy-Daróczi Réka beszélgetett a szerzővel.

Megtudtuk, a kötetben olvasható történetek interjúk, valamint levéltárazás révén álltak össze, utóbbi munkafolyamat kapcsán gyakran szóba került lapunk elődje is, a Fáklya, melynek számaiból jó néhányat átlapozott a nagyváradi bábszínházról szóló cikkek keresésekor.

A kötetben a szerző az Árkádia Bábszínház alakulástörténetét igyekezett összeállítani, kutakodása révén pedig megmutatja, hogy az intézménynek már a múlt században is komoly művészeti jelentősége volt, már a vizsgált évek alatt is kapcsolatban állt Budapesttel. A beszélgetés során természetesen hangsúlyt kapott Fux Pál, valamint Kovács Ildikó rendező munkássága, kik személyéhez szorosan kapcsolódik a társulatra máig jellemző összművészeti alkotói jelleg, tehát az, hogy egy-egy előadás keretében a bábok, valamint a díszlet által jelen van a képzőművészet, magától értetődően jelen van a színművészet, és ami igazán különleges, hogy szinte minden esetben van élő zene. A kötet fontos előrelépés, ugyanis eddig ilyen formában még senki nem gyűjtötte össze a bábszínház múltjának darabjait.

A fesztivál első napján, dr. Balázs Zoltán tanszékvezető jelenlétében, megnyitották a Partiumi Keresztény Egyetem Képzőművészet szakos hallgatóinak munkáiból összeállított 70 év báb című kiállítást a bábszínház előterében, melyet valójában 2020-ban szerettek volna a közönség elé tárni, ekkor azonban a koronavírus-járvány miatt a terv meghiúsult. A tárlatnak vannak interaktív elemei, valamint különböző animációk is megtekinthetők.

A Fux Feszt további programja

Október 9., szombat, 10 óra – Az öreg király hagyatéka – Udvarhely Bábműhely, Székelyudvarhely (5+). Helyszín: Árkádia Bábszínház, nagyterem. 19 óra – A fák titkos szíve – Cimborák Bábszínház, Sepsiszentgyörgy (5+). Helyszín: Árkádia Bábszínház, nagyterem. Október 10., vasárnap 11 óra – fesztiválzáró, A libapásztorlány – Vojtina Bábszínház, Debrecen (HU) (4+). Helyszín: Szigligeti Színház, nagyterem.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában