Tudnivalók

2021.10.29. 16:51

Emelkednek jövőre a helyi adók és illetékek

Nem jó hír a nagyváradiak számára, hogy a folyamatos áremelkedések mellett jövőre helyi adó- és illetéknöveléssel is számolniuk kell.

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal közvitára bocsátotta a jövő évi adókra és illetékekre vonatkozó tervezetet, és egy sor emelésre történik benne javaslat. „Nincs más mit tenni” – mondta Florin Birta polgármester, mert, mint elmagyarázta, minden olyan szolgáltatás, amit munkaerő végez el, illetve mindaz, ami energiafogyasztással jár, legalább 10–20 százalékos költségnövekedéssel jár, és ezt a költséget fedezni kell valahonnan, ezért lesz szükség az emelésekre. A jövő évi illetékrendszerben is megtalálhatók lesznek a speciális illetékek, például a rossz állapotban lévő ingatlanok 500 százalékos többletadóztatása, a belvárosban üresen, zárva tartott, kereskedelmi tevékenységre alkalmas helyiségek tulajdonosainak 50 százalékos többletadóztatása, illetve a szintén ötven százalékos többletadó azoknak, akik nem csatlakoztatták tulajdonukat a csatornarendszerre, holott az utcájukba már be van húzva a csatorna. Ugyanakkor az önkormányzat jövőre is elhalasztja a fafűtéses házak tulajdonosainak 50 százalékos többletadóztatását. Körülbelül háromezer ilyen lakás lehet még a városban. „A Distrigaznak még eszközölnie kell bizonyos befektetéseket, majd jövőre az érintettek felszólítást kapnak, hogy csatlakozzanak a rendszerhez. Nem lehet azt kérni az emberektől, hogy hagyjanak fel a fafűtéssel, miközben nincs lehetőségük a gázhálózatra, vagy a hőerőmű hálózatára rácsatlakozni” – fejtette ki álláspontját ennek kapcsán Florin Birta. Más jó hírt azonban nem nagyon lehet kibányászni a javaslatból. A törvény értelmében a helyi adókat és illetékeket az inflációs ráta mértékének megfelelő arányban kell módosítani. A pénzügyminisztérium megállapítása szerint 2020-ban 2,6 százalékos volt az országban az éves inflációs ráta, ennyivel nőnek tehát már alapból a helyi adók és illetékek. A Bihoreanul hetilap számításai szerint egy 36 négyzetméteres garzonlakás adója az eddigi 117 lejről 120 lejre nő. Egy 66 négyzetméteres, kétszobás lakás adója 218 lejről 224 lejre, egy 77 négyzetméteres háromszobás lakásé pedig 281 lejről 288 lejre emelkedik. Ugyanígy egy 1400 köbcentis jármű adója 80 lej helyett 83 lej, míg egy 1900 köbcentis gépkocsi adója 249 lej helyett 255 lej lesz. Marad azonban a nyolc százalékos adókedvezmény azoknak, akik jövő év március végéig online kifizetik az összes helyi adójukat és illetéküket. Akik személyesen az ügyfélfogadó teremben fizetik ki március végéig összes adójukat, négy százalékos adókedvezményt kapnak.

Parkolók és egyebek

Arról már hírt adtunk, hogy a város be akar vezetni egy új, felszíni parkolótípust. Ezeket a piros felfestésű parkolóhelyeket parkolóházak és mélygarázsok közelében alakítanák ki, és ezeknek a helyeknek a használatáért naponta 7–21 óra között óránként nyolc lejt kellene fizetni. Lenne lehetőség félórás használatra is, de ezért is négy lejt kérne el a város. Florin Birta ennek kapcsán korábban kifejtette, hogy ezekkel az új parkolóhelyekkel nem az a cél, hogy minél több pénzt kisajtoljanak az emberekből, hanem az, hogy rávezesse az autóvezetőket arra, hogy érdemesebb a parkolóházakat igénybe venni. Egyelőre még nem tudni, hogy hány ilyen parkolóhely lesz a városban. Emellett a polgármesteri hivatal öt lejről tízre akarja emelni a városháza udvarán lévő parkoló használati díját, továbbá 130-ról 160 lejre növelné a lakótelepi parkolóhelyek éves bérleti díját. Ugyanakkor hétköznapokon 65-ről 75 lejre, hétvégenként 70-ről nyolcvanra emeli a Splaiul Crișanei utcai fedett teniszpályák használati díját, míg a nem fedett teniszpályák bérleti díja 30-ról 40 lejre emelkedik. A legnagyobb emelést a városháza nagytermének bérlése kapcsán jegyezhetjük fel, ugyanis hétvégenként és hivatalos ünnepnapokon eddig 250 lejt kellett fizetni húsz perces teremhasználatért, zömében az esketések alkalmából, az új tervezet értelmében viszont jövőre 15 perc használatért 450 lejt kell majd fizetni, és ugyanaz a tarifa lesz érvényes a várban működő házasságkötő terem esetében is.

Speciális illetékek

A város további speciális illetékeket akar bevezetni. Ebbe a kategóriába kerülhetnek azok, akik turistáknak adnak bérbe lakásokat. Ennek kapcsán Eduard Florea, a polgármesteri hivatal gazdasági igazgatója elmondta, hogy az új illeték bevezetésével nem tesznek mást, mint egyenlő bánásmódban részesítenek mindenkit, aki ilyen tevékenységet folytat. A turisztikai honlapok szerint Nagyváradon több mint 170 egyéni szálláshely van meghirdetve, miközben a városban a legnagyobb hotel 168 szobás. A lakást turistáknak bérbe adók havonta 50 lej speciális illetéket kellene fizessenek a városnak tíz hónapig egy évben, ez a gazdasági igazgatóság számításai szerint mintegy 85 ezer lej plusz bevételt jelent majd a költségvetésnek. Az új illetékek között szerepel a 100 lejes sürgősségi illeték, amit azok fizetnek majd be, akik azt akarják, hogy a születési, a halotti vagy a házassági bizonyítvány két órán belül meglegyen, illetve 50 lejes illetéket kérnek el azoktól, akik külföldön kiadott anyakönyvi kivonatokat akarnak bevezettetni a romániai rendszerbe.

Közvita

Tíz-húsz százalék között adó- és illetékemelést eszközöl jövőre sok szolgáltatására a Közterület-fenntartó Vállalat (ADP is). Példaként megemlíthető, hogy egy asztal bérlése bármely, az ADP által működtetett piacon havi 230-ról 250 lejre emelkedik. Az állatkerti belépő egy felnőtt számára az eddigi 18 lejről húsz lejre, a Nymphaea akvaparkba egy felnőtt belépőjegy ára 60 lejről 70 lejre, míg egy tíz belépésre feljogosító uszodai bérlet 110 lejről 135 lejre emelkedhet. A Rulikowski temetőben az elhunytak átvételét az eddigi 120 lej helyett 130 lejért akarják elvégezni, a városi kápolna bérlése 80 lejről 100 lejre emelkedhet, míg az elhunyt tárolása a hűtőkamrában az eddigi napi 100 lej helyett napi 150 lejbe fog kerülni. Liviu Andrica, az ADP igazgatója a Bihoreanul hetilapnak kifejtette, hogy a piaci asztalbérletek 2018 óta nem emelkedtek, most is magasabb bérlési árra lenne szükség, míg a több, az ADP irányítása alatt működő intézmény még mindig a 2019-ben megállapított tarifákkal dolgozik.

A határozat-tervezet áttanulmányozható a polgármesteri hivatal honlapján (www.oradea.ro) a Közviták – „Dezbateri publice” menüpont alatt. A váradiak november 2-ig küldhetik el véleményüket, észrevételeiket, javaslataikat a dokumentumhoz. A határidő lejárta után a polgármesteri hivatal elemezni fogja a beérkezett javaslatokat és kidolgozza a tervezet végleges formáját, melyről november végi ülésén fog szavazni a helyi tanács. A polgárok elküldhetik javaslataikat a primaria@oradea.ro e-mail címre, faxon a 0259/437-544 számra, postán a Piaţa Unirii nr. 1 postacímre, illetve benyújthatják személyesen is a váradi városháza ügyfélfogadó termében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában