Kirándulás

2021.10.12. 15:00

Cool-túra a Rákóczi Szövetséggel

Ciucur Losonczi Antonius

A Rákóczi Szövetség Bihar megyei szervezete Cool-túra elnevezéssel tanulmányi kirándulásokat szervez megyénkben a magyar középiskolás diákok számára. A program 2021 szeptembere és novembere között valósul meg, és számos úti célt érint ezekben a hetekben. Bihar megye kulturális háttere színes, gazdag és érdekes, éppen ezért a kirándulás célja a természeti látnivalók, az épített örökség és a népművészeti emlékek élményszerű megismerése, de ugyanakkor lehetőséget teremt a néphagyományokba való betekintésre, illetve identitásformáló szereppel is bír. A kirándulás alatt a következő úti célokat, településeket érintik: Mézged, Magyarremete és Köröstárkány.

A részt vevő több száz diák (általában két-három buszszal indulnak különböző napokon) túrázik a mézgedi cseppkőbarlangban, ellátogat a magyarremetei Árpád-kori református templomba, melyben híres középkori freskórészleteket lehet szemügyre venni, valamint megismeri a köröstárkányi népviseletet és az élő néphagyományokat, illetve az ottani az első világháborús emlékhelyet is meglátogatja, ahol az 1919. április 19-ei mészárlás áldozatai előtt fejet hajtva tiszteleg, ugyanis a falu kilencvenegy lakosa esett áldozatául az emberi gonoszságnak. „A román katonaság vérengzésének polgári martalékai előtt lerójuk tiszteletünket, és elhelyezzük a megemlékezés és együttérzés virágait” – nyilatkozták a szervezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában