Bábszínház

2021.10.10. 13:05

Bemutató: Sosevolt cirkusz a Fux Feszten

Fotó: Szigligeti Színház Lilliput Társulat

Pikó Stefánia

Az ötödik alkalommal megszervezett Fux Feszt – Erdélyi Magyar Hivatásos Bábszínházak Fesztiváljának első bábelőadása a Szigligeti Színház Lilliput Társulat Sosevolt cirkusz című bemutatója volt. A darabot Bartal Kiss Rita rendezte az éppen száz éve született Mészöly Miklós Jelentés egy sosevolt cirkuszról című meséje alapján.

A Sosevolt cirkusz Unyi Bernárdin főbohóccal a fantázia szüleménye a mesén belül is, tagjai, többek között a szalmaoroszlán, akit a zebra minden nap „lelegel”, a szakállas kutya és a kopasz macska párosa, a légtornász, a műlovarnő és a különleges művészlélek, zenebolond Dalidó.

A nézőteret megtöltő gyerekek hamar megkedvelték a nem hétköznapi figurákat, főleg Jukundusz Mukundát, a százhúsz kilós szakácsot, aki egy piros fazékból emelkedett ki, kalapja pedig maga a fedő volt. Kiemelkedően ötletes darabja volt ez Rófusz Kinga bábkészítő munkájának. Emellett különös sikere volt Buxnak (Szabó J. Viktor), a bűvésznek is. A bábszínészek, Benczi Tekla, Daróczi István, Hanyecz Debelka Róbert, Lélek Sándor Tibor, Németi Emese, Oláh Anikó Katalin, Stéfán Bodor Mária, Szabó J. Viktor és Szentpéteri Lenke igazi cirkuszt teremtettek az Árkádia kis színpadán, a közönség pedig – ami nemcsak a gyerekekből, hanem a fesztiválra meghívottak, kollégák társaságából is állt – élvezték a műsort. A hangulatot a narrátorok/zenészek is fokozták: Csepei Róbert, Haraji Adalbert, Varga Imre, énekelt: Stéfán Bodor Mária.

Mészöly Miklós Kossuth-díjas író számtalan mese szerzője, a Jelentés egy sosevolt cirkuszról, ahogyan arról az előadás leírásában is fogalmaznak: „Inkább költői mozaik, amelynek kockáit a hétköznapi logika szabályait sutba dobva fűzi egymáshoz a szerzői fantázia. A rejtélyes atmoszférájú szkeccsekben a mindennapi élet jelenségei érnek össze az emberi értelmen túli világ íratlan törvényeivel.”

A bemutatóról készült riportanyagban a gyerekek a bábukat dicsérték, mindenkinek meglett a kedvenc bábuja, jelenete. „Nagyon ötletesek, szépek voltak a bábuk, és nagyon vicces is volt, csak a vége felé már szomorú lettem, hogy vége lesz” – fogalmazott egy kislány, és volt, akinek megjött a kedve a cirkuszba menéshez is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában