Utazni jó!

2021.09.30. 14:00

Várad villamosközlekedéséről Szombathelyen

Fotó: helikon7.wordpress.com

BN-összeállítás

Utazni jó! Fókuszban a személyszállítás címmel szervezték meg 2021. szeptember 24–25-én Szombathelyen, az ELTE Savaria Egyetemi Központban. az V. Országos Közlekedéstörténeti Konferenciát. Az ebben az évben jelentősen kibővült rendezvényen a személyszállítás kérdéseit az előadók új szemszögből mutatták be. A rangos rendezvény főszervezője dr. habil. Kalocsai Péter szombathelyi egyetemi docens volt. Az esemény plenáris és szekció előadásokat foglalt magába. A Városi közlekedés múltja című szekcióban dr. habil. Fleisz János nagyváradi egyetemi tanár, Nagyvárad villamosközlekedése a visszatérés időszakában (1940‒1944) címmel értekezett. Az előzményekben kitért arra, hogy Nagyváradon 1882 augusztusában elsőként indult el az egész Osztrák–Magyar Monarchia területén a gőzüzemű teherszállítás, később pedig, 1896-ban a gőzüzemű személyszállítással megindult a városi tömegközlekedés.

Az igazi áttörést viszont az 1906 áprilisában elindult villamos vasúti közlekedés hozta. Ettől kezdve egészen napjainkig a városi személyszállítás döntő részét a villamosközlekedés látta el. Az 1930-as évekre már 7 vonal volt, az 1940-es évek elején pedig már 9, akkor a villamosvonalak hossza szempontjából Nagyvárad, Budapest után a második volt az országban. Ebben az időben hosszabbították meg az F jelzésű vonalat a Dreher-Haggenmacher Sörgyárig, ezzel együtt tervbe vették a Szent László tér-Váradszőllősi HÉV kialakítását is, amely idővel a Félix- és Püspökfürdőig vezetett volna. A háború és az azt követő események miatt erre már nem kerülhetett sor. 1957-ig még voltak fejlesztések, az akkor mintegy 100.000 lakosú városban 11 villamosjárat volt. Ez után rossz politikai és gazdasági döntések következtében alakult ki az 1990-es évek elején a ma ismert vonalhálózat.

A kitekintésben elhangzott, hogy 2008-ban Nagyvárad volt az első romániai város, amely korszerű villamosokat vásárolt, hogy az utóbbi években lényegesen korszerűsödött a járműpark, valamint, hogy jelenleg folyik a nagyváradi villamosvonalak újratervezése. A sikeres konferenciát kétévente szervezik, 2023-ban Nagykanizsa lesz a helyszín.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában