Rendezvény

2021.09.28. 11:03

Öreghegyi szőlőfesztivál Szentjobbon

Öreghegyi szőlőfesztivál és vásár elnevezéssel zajlott egész napos rendezvény szombaton Szentjobbon. Az esemény egy pályázat keretében valósult meg, de a szervezők a folytonosság célját tűzték ki: évente szeretnének visszatérni egy, a szentjobbi értékekhez igazodó, de a széles közönséghez szóló értékközvetítő és szórakoztató jellegű rendezvénnyel.

Szolár Éva

Az idei programot a települési, tájegységi értéktárak létrehozását célzó pályázat (Hungarikum Bizottság) keretei között rendezték meg, amelyet az Agrárminisztérium és háttérintézménye, a Herman Ottó Intézet támogatott. A rendezvény két különálló tartalmi egységgel és célzattal rendelkezett. Egyrészt, ott volt a népművelői céllal megrendezett helyi értéktár konferencia, ahol Szentjobb épített, kulturális, természeti, gasztronómiai és ipari értékei kerültek bemutatásra. Másrészt, a szórakoztatást középpontba helyező népművészeti előadássorozat, amelyet kiegészítettek az urbánusabb szórakoztató színházzal, az operettel, valamint táncdalokkal és a hagyományos népi zenei ízlés műfajával, a magyar nótával. Mindennek egységes vezérfonala pedig Szentjobb közismert értéke vagy jellegzetessége, a szőlészet és borászat volt. A főszervező a Pro Szentjobb Alapítvány, de társzervezőként jelen volt a polgármesteri hivatal, a helyi népdalkör és a huszár hagyományőrzők erőforrás bázisa is.

A község polgármestere, Zatykó Jácint kiemelte: „Szentjobb fordulóponthoz érkezett, sikerült egy újabb értéket képviselő rendezvénnyel bővíteni a kulturális programkínálatot. Az elmúlt hónapokban folyamatosan arra törekedtünk, hogy valami értékessel, valami arra érdemessel szólítsuk meg a helyieket és a térség lakóit. Szeretnénk magasabb szintre emelni a helyi kultúrát és történelmet, elég komoly koncepciónk van arról is, hogy ezen a téren mit szeretnénk megvalósítani. Ezen a rendezvényen is úgy gondoltuk, hogy egyszerre tudjuk kielégíteni egy magasabb rendű cél, a művelődés iránti igényt, de a hétvégi lazítás, szórakozás iránti óhajt is. Sőt, programkínálatunk megszólított minden generációt, kicsitől nagyig. Szeretném elmondani, hogy az értéktár mögött olyan lelkes helyi civilek sok évtizedes munkája húzódik meg, mint László Sándor, Zatykó István, Kiss István. Olyanoké, akik nemcsak szellemi értékeket, hanem tárgyi értékeket is gyűjtenek. Ezeket az értékeket én »szentjobbikumoknak« hívom. A tárgyi gyűjtemény is megjelenik hamarosan a közönség előtt egy faluház keretében. Ez lesz az a hely, ahol tárgyakban elevenedik fel Szentjobb gazdag, fordulatos múltja. Van egy új alapítású zenekarunk is, a Halley Band, akikre nagyon büszkék vagyunk, és a fejlődésben támogatni szeretnénk őket.”

A rendezvény a helyi értéktárat bemutató és tárgyaló konferenciaelőadásokkal kezdődött (erre bővebben egy későbbi időpontban visszatérünk). A déli órákban László Sándor, a Pro Szentjobb Alapítvány elnöke a helyi római katolikus templomban idegenvezetést tartott. Azért ez a hely került kiválasztásra, mivel a település történelmének összefüggései legkönnyebben a római katolikus templom múltján keresztül tárgyalhatók vagy értelmezhetők a vendégek számára. A szórakoztató műsorrend a délután közepén népművészeti előadásokkal folytatódott, amelynek keretében a szervezők szándéka az volt, hogy a lehető legtöbb tájegység népdal- és néptánchagyományát mutassák be. Így szerepelhetett a repertoárban bihari népdalcsokortól kezdve, udvarhelyszéki népdalokon keresztül helyiekig minden, amit sikerült felkarolni. A közönség egy magával ragadó, lendületes sóvidéki táncnak is örvendhetett, a felnőtt tagokkal rendelkező monospetri Bábota Néptánccsoport előadásában, valamint udvarhelyszéki népdalokat hallhattunk a székelyhídi Búzavirág Népdalkör előadásában. A fellépők között találhattuk a szalacsi Örökzöld Asszonykórust, a székelyhídi Búzavirág Népdalkört, a Csillagocska Néptáncegyüttest és a Soroglya Zenekart, illetve a szentjobbi Vadvirágok Népdalkört. Egy helyi népzenekedvelő, tehetséges fiatal (Maráz Szabolcs) pedig egy gyönyörű kalotaszegi népdallal lepte meg a közönséget.

Az utolsó tartalmi részben táncdalokat, slágereket szólaltatott meg a szentjobbi illetőségű Halley Band, amely Torner János (helyi zenész, billentyűs) és Centye Zsolt (basszusgitáros, ének) barátsága révén alakult meg. A helyiek számára nagy öröm, hogy helyi együttes is alakulhatott és fellépésükkel gazdagították a programkínálatot. Ezt követően Meleg Attila századfordulós operett slágerekkel (például a Kálmán Imre Csárdáskirálynő című operettjéből) szórakoztatta a közönséget. Az est nagykoncertjét a Republic zenéit játszó KisCipő Zenekar adta, fergeteges bulit varázsolva. Mindezt nótaest zárta. A zenés táncos programokkal párhuzamosan hagyományőrző, kézműves és gasztronómiai tevékenységek voltak (például szüreti népszokások bemutatója, must- és borkóstoló, bográcsosfőző-verseny, íjászbemutató, sárkányrepülőzés, kézműves foglalkozások stb.), amelyek közül külön kiemelhetjük a gyerekek körében nagy sikert kiváltó Sárospataki Lovagok harci, valamint fegyver- és kellékbemutatóját, vagy a retro autók kiállítását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában