Hagyományok

2021.09.06. 13:05

Néptáncosok magyarremetei seregszemléje a VIII. Fekete-Körös-völgyi Magyar Napokon

A koronavírus-járvány okozta egy év kihagyás után szeptember első hétvégéjén az RMDSZ Bihar megyei szervezete ismét megrendezte a Fekete-Körös-völgyi Magyar Napokat. A nyitóünnepséget péntek délután tartották, Magyarremetén.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

„Nagy ünnep a Fekete-Körös-völgyének a mai nap. A magyarságtudat megerősítésére szolgál ezen a frontvonalon, ahol nap mint nap meg kell küzdeni a megmaradásunkért, a hagyományainkért, a nemzeti identitásunkért. Mi mindig nagy szeretettel jövünk dél-bihari magyar testvéreinkhez” – nyilatkozta lapunknak Hodgyai Edit, a magyar néptáncosok seregszemléjének koordinátora, a micskei Görböc Néptáncegyüttes vezetője péntek délután Magyarremetén, a helyi kultúrház előtt, miközben sorra érkeztek a későbbi események főszereplői. Mondandóját mintha csak megerősítette volna az a helybéli asszony, aki néhány méterre tőlünk könnybe lábadt szemmel figyelte a különféle népviseletbe öltözött fiatalokat, miközben azt ismételgette félhangon: „Istenem, mennyire szépek!”.

A menet (magyarremetei Kéknefelejts Néptánccsoport, köröstárkányi Százszorszép Néptánccsoport, micskei Görböc Néptáncegyüttes, szentjobbi Vadvirág Népdalkör, érmihályfalvi Nyíló Akác Néptáncegyüttes, székelyhídi Zajgó Néptánccsoport, berettyószéplaki Bodzavirág Néptánccsoport) a művelődési otthontól a sportpályáig vonult, miközben néhány népdal is felcsendült. Mindenki elhozta a féltve őrzött viseletét, jókedvét, népdalait, néptáncait, a szépen előkészített koreográfiáját.

Üdvözlő beszédében Borsi Imre Lóránt, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnökhelyettese azt emelte ki, hogy a tömbben élők mellett fontosnak tartják a szórványmagyarokra is odafigyelni, hogy érezzék azt: nincsenek egyedül. Bálind György magyarremetei alpolgármester köszönetet mondott a támogatásért, az együttműködésért az RMDSZ-nek, a Communitas Alapítványnak, az egyházaknak, mindenkinek, aki eljött. Röviden felszólalt még Nyakó József, Érmihályfalva polgármestere is, valamint Csiszér Norbert magyarremetei református lelkipásztor, utóbbi a 133. zsoltárból idézett: „íme, mily jó, és mily gyönyörűséges, amikor az atyafiak együtt lakoznak”.

Gyermekek kérésére a Partiumi Néptánctábor gálaműsorára összeállított kalotaszegi legényes és páros néptánccal kezdődött a színpadi program, három együttesnek (Százszorszép, Görböc, Bodzavirág) a közös, egyszerre történő fellépésével. És mivel néhány nap múlva Székelyudvarhelyen Erdélyi Táncháztalálkozó lesz, ahol Bihar megyét a Görböc, a Nyíló Akác és a Százszorszép együttesek fogják képviselni, ők is közösen mutatkoztak be néhány perc múlva a VIII. Fekete-Körös-völgyi Magyar Napokon, tyukodi táncokkal.

Az előzetes forgatókönyv szerint Csóka Gyula prímás cigányzenekarának nótaműsorával zárult a Magyar Napok remetei vonatkozású része, fellépett Kós Éva, Somogyi Erika, Fejős Jenő, Kolostyán Gyula, a műsorvezető pedig Pölös János volt.

A rendezvényt a Communitas Alapítvány és az országos RMDSZ ügyvezető elnöksége támogatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában