Járványhelyzet

2021.09.30. 07:24

DSP: az oltatlanokat fogja veszélyeztetni a koronavírus-járvány negyedik hulláma

Romániában várhatóan októberben tetőzik majd a koronavírus-járvány negyedik hulláma, amely az oltatlanokat fogja veszélyeztetni, hangzott el a Bihar megyei prefektusi kollégiumi ülésen.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A Bihar Megyei Prefektúra nagyváradi székhelyén tartott szerdai ülésen az állami intézmények vezetői először a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) jelentését hallgatták meg a járványhelyzetről. Dr. Daniela Rahotă, a DSP ügyvezető igazgatója elmondta, hogy Romániát elérte a koronavírus-járvány negyedik hulláma, mely alapvetően az oltatlanokat fogja veszélyeztetni. Ezt követően rátért a számadatok ismertetésére. A járvány kezdete óta Romániában idén szeptember 24-ig 1.172.981 koronavírusos esetet regisztráltak. A Bihar megyei adatokra áttérve elmondta, hogy a szeptember 13–19. közötti héten a regisztrált estek 75,8 százaléka a nem beoltottak közül került ki, mint ahogy az elhunytak 91,5 százaléka sem volt beoltva. A fertőzöttek 62,6 százaléka városi környezetből került ki, a betegek 54,9 százaléka nő. Bihar megyében eddig összesen 30.964 eset volt, a páciensek 5,2 százaléka, azaz 1602 személy elhunyt. A betegek abszolút többsége, 52,5 százaléka, azaz 16.443 személy az ötven év alatti korosztályból került ki. Az 50–59 éves korosztályból 5678 személy (18,1%) kapta el a fertőzést, a 60–69 éves korosztály közül 4637 személy (14,8%), a 70–79 éves korosztályból 3172 személy (10,1%), a 80 fölötti korosztályból 1382 személy (4,4%) lett fertőzött. Ami az elhalálozásokat illeti: Bihar megyében a koronavírusban elhunytak 34 százaléka a 70–79 éves korosztályból került ki, 24,8 százalékuk a 60–69 év közöttiből, 24,3 százalékuk pedig a nyolcvan év fölötti korosztályból. Az elhunytak 10,3 százaléka 50–59 év közötti beteg volt, 6,6 százalékuk pedig ötven év alatti. Rahotă elmondta azt is, hogy Bihar megyében összesen 268.442 oltást adtak be, közülük 142.702 páciensnek mindkét vakcinát, és mindössze hetven esetben volt ellenreakció, 2993 dózis veszett el. Az átoltottság tekintetében megyénkben Nagyvárad és környéke áll a legjobban 35–50 százalékkos aránnyal, míg Kispapmező és Biharrósa községekben a legrosszabb a helyzet etekintetben, ahol az átoltottság nem éri el az öt százalékot.

A jelentés adataihoz kapcsolódva Dumitru Țiplea prefektus elmondta, hogy október nagyon „forró” hónap lesz, ugyanis az előrejelzések szerint ugrásszerűen meg fognak nőni az esetszámok, ezért minden közintézmény vezetőjét arra kérte, hogy tartsák be szigorúan a járványvédelmi előírásokat. Mint mondta, a megyében 57 ágy van a sürgősségi osztályokon és az egészségügyi minisztériumtól azt a kérést kapták, hogy sürgősen növeljék a kapacitást. Țiplea hozzátette, hogy Bihar megyében eddig is és ezután is fogadnak majd más megyéből érkező koronavírusos betegeket, és amíg a Bihar megyeieknek lesz hely a kórházakban, addig nem küldik el innen a más megyéből jövő pácienseket.

Oltás a villamosban

A nagyváradi Gojdu téri oltási központban egy villamost is elhelyeznek, hogy ott is oltakozzanak az emberek. Mint ismeretes, szeptember 28-tól vált lehetővé Romániában a harmadik oltás beadás azoknak, akik az első kettőt már megkapták, és igénylik a harmadikat is. Ez a lehetőség érzékelhetően megnövelte az oltakozási kedvet, ugyanis már a keddi napon 722 személy oltotta be magát a harmadik dózissal Bihar megyében, és további 1274 személy kapta meg az első vagy a második oltást. A nagyváradi önkormányzat is érzékelte az érdeklődés növekedését, ezért azt kérte a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóságtól (DSP), hogy növelje oltási kapacitását egy újabb oltóponttal. Ez az oltópont mától, csütörtöktől kezdi el működését a Gojdu-téren, méghozzá nem máshol, mint egy villamosban: az emberek elöl felszállnak, megkapják az oltást, kivárják a negyed órát, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a vakcina nem vált ki ellenreakciót, majd a villamos hátsó részén leszállnak. Erre a megoldásra az nyújt lehetőséget, hogy a felújítási munkálatok miatt most nem közlekednek a villamosok a Nagyvásártér és Szőllős között, úgyhogy az ott veszteglő villamos sem akadályozza a forgalmat. A villamosban Pfizer vakcinával oltanak bárkit, aki az első, a második, vagy akár a harmadik dózist akarja megkapni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában