Slash Light

2021.08.25. 09:03

Új kulturális egyesület bontogatja a szárnyait Nagyváradon

A nagyváradi Tibor Ernő Galériában augusztus 19-én, csütörtök este megnyitott fotókiállítással mutatkozott be a nagyközönség előtt a Mészáros Varga Erzsébet által vezetett Slash Light Kulturális-Művészeti Egyesület. Régóta nem gyűlt össze annyi érdeklődő a Kanonok sori képtárban, mint ez alkalomból.

Ciucur Losonczi Antonius

A Slash Light Kulturális-Művészeti Egyesület tagjainak célja, hogy teret biztosítsanak a kortárs művészet minden ágának, ifjú és kevésbé fiatal pályakezdő művészeknek. Elmondásuk szerint legyen az festmény, fotográfia, szobrászat, kézművesség, zene vagy akár irodalom, náluk mind támaszra talál. A szervezetet különben négy fotóművész alapította, akik ez alkalomból közszemlére tették alkotásaikat: Mészáros Varga Erzsébet, Szegedi Éva, Varga Bernadette és Illés E. Imre. A megjelenteket utóbbi köszöntötte, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy nem véletlenül időzítették erre a napra a debütálásukat, ugyanis augusztus 19. a fényképezés világnapja.

A továbbiakban Ovi D. Pop fotóművész ennek kapcsán kiemelte azt, hogy Nagyváradon immár három fotóklub is működik, amiért tulajdonképpen ezen művészeti ág fellegvárának számít Romániában. Külön méltatta Tóth István fotóművész ebbéli érdemeit, e téren tett erőfeszítéseit, és arról is beszélt, hogy mindenkinek helye van ezen a „piacon”. Házigazdaként üdvözölte a megjelenteket Csathó Töhötöm művészeti vezető nevében is Gavrucza Tibor, a TEG tiszteletbeli elnöke.

Szegedi Éva kijelentette: úgy érzi, több évtizedes múltra visszatekintő fotós pályafutásának a csúcsút jelenti ez az egyesület és a tárlat, de ugyanakkor valami szépnek és jónak a kezdetét is. Varga Bernadette azon meggyőződésének adott hangot, hogy egy fotósnak a tevékenysége két idősíkban, a jelenben megragadott pillanatban és az örökkévalóságban mozog. Mészáros Varga Erzsébet jelezte: bár most úgymond „négy fényvágó mert nagyot álmodni és azt valósággá változtatni”, azért nemcsak a fényképezésre összpontosítanak, hanem több tematikus kiállítást is szeretnének szervezni a közeljövőben.

A vernisszázson közreműködött Fórián Andrea, aki haiku verseket olvasott fel, valamint a Mock Surprise nevű rockzenekar, melynek tagjai a Művészeti Líceumból, az Ady Endre Középiskolából és a Mihai Eminescu Főgimnáziumból verbuválódtak (Tóth Fábián Tamás, Bökös Rose, Rázmán Botond és Molnár Dávid). A tárlat szeptember 2-ig tekinthető meg, keddtől szombatig 11–16 óra közt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában