Ünnepség

2021.08.23. 08:10

Szent István napi ünnep Siterben zenével és képzőművészettel

A siteri Árpád-kori református templomban lépett fel augusztus 20-án Sebestyén Márta, Andrejszki Judit, valamint a széki Soós András zenekara. Ezután Losonczi Béla festőművész műveiből nyílt tárlat a templom előtt.

Pap István

A meghívott vendégek rangjához méltó sokaság gyűlt össze pénteken este a siteri református templomban és előtt, ugyanis többen nem fértek az Isten házába Sebestyén Márta, Andrejszki Judit és Soós András zenekarának a koncertjére. A nagy számban megjelent érdeklődőket Szomor Attila helyi lelkipásztor köszöntötte, kiemelve azt, hogy az idei immár a harmadik Szent István-napi siteri zenei ünnepség. Ezután megkezdődött a koncert, melyen népzene és régizene volt hallható. Az est főszereplője Sebestyén Márta volt, aki előadóművészi igényessége mellett személyiségének mondhatni keresztényi közvetlenségével is elkápráztatta a közönséget, hiszen barátságos, kedves hangnemben konferálta fel a különböző műsorblokkokat, még emberközelibbé varázsolva ezzel régi idők zenéjét.

Az est Mária-dicsőítő dalokkal kezdődött. Felcsendült az Ave Maris Stella gregorián dallam, illetve Esterházy Pál azonos című kompozíciója is. Majd a bordaloknak nevezhető sorozat következett: a Carmina Buranaból (Vinus vina…) és a Kájoni kódexből (Kánai menyegző) hangzottak el énekek Sebestyén Márta és Andrejszki Judit tolmácsolásában; utóbbi mindvégig csembalón kísérte az énekeket, és az est során egy adott pillanatban ismertette is a hangszert, melynek kisebb verzióját magyar nyelvterületen virginálnak is hívták. A változatos zenei program magába foglalt Szent Istvánt dicsőítő énekeket, de elhangzottak boncidai és kalotaszegi dallamok, valamint Mátyás királyt megidéző énekek is. A koncert végén az előadók és a közönség együtt énekelték el a Himnuszt.

„Számunkra a műsorból az csendült ki, hogy amikor összefog a magyarság, abban van erő. Az elmúlt idők nehézségei miatt sokan sok mindent feladtak, de nem szabad elcsüggedni. Ehhez kell lelki feltöltődésnek sok ilyen zenei visszatekintés, és a múltból való erőmerítés. Ez az üzenet ezek között a szinte ezer éves falak között sokkal nagyobb hangsúlyt kap, ezért is olyan csodálatos élmény nekünk itt énekelni”nyilatkozta portálunknak Sebestyén Márta a nagy sikerű, több mint egyórás koncert után.

Kiállítás

A megjelentek a zenei műsor végeztével a templom előtti területen gyűltek össze Losonczi Béla festőművész tárlatának megnyitójára a művész jelenlétében. Losonczi Bélát évekkel ezelőtt baleset érte. Felépülése nem volt egyszerű, jobb oldala lebénult és beszédkészsége is sérült. De az élethez való ragaszkodásának köszönhetően visszatért az emberek közé, és ez az élni akarás minden művén érezhető, hangzott el a művészt és művészetét ismertető méltatásban, melyből kiderült az is: Losonczi Béla nemcsak hagyományos felületekre festi alkotásait, hanem régi ajtókra és ablakokra is. (Az ablakokra festett alkotások egy része is látható volt ezen a szabadtéri tárlaton.) „Losonczi Béla művészi világában más rendszerek és összefüggések léteznek, mint a megszokott világunkban, és ez a világ emlékeztet minket gyerekkori játékainkra. Munkáinak alapja: absztrakt rendszerek, a valóságtól eltérő alapokon fekvő világok. Az újraértelmezhető világban mindenki számára felismerhető jelek, szimbólumok, figurák, gesztusok vagy beazonosítható formák jelennek meg. Több munkában felismerhetjük a spirált vagy a körkörösen felépített alakzatokat, melyek ősi kultúrák fontos jelképei voltak. Losonczi Béla műveiből kiolvasható az az elhatározás, hogy munkáival felhívja mások figyelmét arra, hogy milyen színes, játékos és izgalmakkal teli az élet” – derült ki az ismertetőből.

A tárlatnyitó után borkóstoló és szeretetvendégség zárta a Szent István napi ünnepséget. A Siteri Református Egyházközség és a Partiumi Magyar Művelődési Céh (PMMC) által szervezett esemény támogatója a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában