törvénytelenül

2021.08.31. 09:30

Illegális kavicskitermelés a Fekete-Körösön

A véletlennek és az időjárásnak köszönhetően figyelt fel a Környezetvédelmi Őrség arra, hogy a Fekete-Körösön Köröstárkány magasságában illegális kavicskitermelés folyik.

Forrás: ebihoreanul.ro

Pap István

Az aszályos időjárás miatt nagyon alacsony a Fekete-Körös vízszintje. Emiatt a Köröstárkány és Tatárfalva közötti szakaszon egy nagy betonlap bukkant elő a folyó medréből. A Bihoreanul hetilap beszámolója szerint egy helybeli értesítette a hatóságokat a múlt hét elején, és ennek a bejelentésnek a nyomán a Környezetvédelmi Őrség és a Körösök Vízügyi Igazgatóságának munkatársai kiszálltak a helyszínre és megtalálták a betonlapot, sőt, egy másikat is találtak a mederben, egy kicsit távolabb. Ráadásul, és ez a súlyosabb gond, a folyóban és a folyó partján az említett szakaszon mindenfele kaotikus ásási nyomokra bukkantak, azaz a környéken intenzíven folyt az illegális kavicskitermelés. Aurel Ille, Köröstárkány polgármestere azt nyilatkozta, hogy a betonlapok egy körülbelül tizenöt évvel ezelőtti árvízvédelmi munkálat részét képezték, de Pásztor Sándor, a Körösök Vízügyi Igazgatóságának az igazgatója lapunknak azt mondta, hogy az igaz, hogy legalább tizenöt évvel ezelőtt kerülhetett a folyóba az egyik betonlap, erről is árulkodik a széttöredezett állapota, de semmiképpen sem vízügyi, árvízvédelmi munka ez. „Valószínűleg azért tették le azt a betont annak idején, hogy könnyebben átjussanak az emberek egyik partról a másikra” – fogalmazott az igazgató. Sever Șerbănescu, a Bihar Megyei Környezetvédelmi Őrség vezetője kijelentette: jelenleg vizsgálják az ügyet, és amennyiben bizonyosságot nyer az, hogy illegális építkezés történt a Fekete-Körösön, akkor büntetőjogi eljárást kezdeményeznek.

Pásztor Sándor a maga során azt emelte ki, hogy vízügyi és környezetvédelmi szempontból sokkal nagyobb kárt okozott a felfedezett betonlapoknál az, hogy az elmúlt években ott elharapózott az illegális kavicskitermelés. „Amikor én 2016-ban elmentem a megyei tanácshoz, az a Körös-part nem így nézett ki. Azóta viszont romlott a helyzet. A környéken súlyos a kár, mert ott könnyen hozzáférhető a folyószakasz, ezért az utóbbi években nekiálltak kavicsot lopni” – fogalmazott Pásztor Sándor. Az igazgató szerint itt több cég, valamint személy illegális tevékenységére lehet gondolni, de a Bihoreanul hetilap egy vállalkozást és tulajdonosát emeli ki, amely és aki ellen már 2016 óta vizsgálódnak illegális kavicskitermelés gyanújával, és akiket a múlt hónapban is rajtakaptak illegális kavicskitermelésen, noha a cégvezető azt állítja, hogy csak medertisztítást végeztek, nem pedig a kavicsot termelték ki. Csakhogy ilyen munkálatot csak a vízügyi igazgatóság engedélyével lehet végezni, márpedig ilyen engedélyt nem találtak, így újabb pert akasztottak a cégtulajdonos nyakába. Kérdésünkre válaszolva Pásztor Sándor elmondta, hogy a vízügyi igazgatóság leállíttatta a környéken a kavicskitermelést, továbbá folyamatosan ellenőrzik azt a part- és folyószakaszt, hogy a további illegális kitermelésnek elejét vegyék. Szükséges a folyó és környéke rendbetétele, de azt még nem tudni, hogy ez mennyibe kerül, és meddig fog tartani a rehabilitációs munkálat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában