Kígyózó sorok

2021.07.04. 12:59

Nagy volt az érdeklődés a Múzeumok éjszakáján

Ingyenes volt a belépés minden múzeumba szombat este héttől, több helyen egészen éjfélig Nagyváradon, a Múzeumok éjszakáján. Az éves hagyomány megmozdította a várost, kígyózó sorokban várakoztak az emberek a Körösvidéki Múzeum, a zsidó történeti múzeum és a Darvas–La Roche ház előtt is.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pikó Stefánia

A lelkesedés nem lankadt annak ellenére sem, hogy némelyek akár 20 percet is várakoztak, hogy bejussanak a Körösvidéki Múzeumba, illetve a többi múzeumnál is hamar sor alakult ki, így már hét óra előtt egy kevéssel a Római Katolikus Püspöki Palotánál is több tucat érdeklődő várakozott. Itt az egyházművészeti gyűjteményt lehetett egyebek mellett megtekinteni, a felújítás alatt álló püspöki palota első emeletén, és nyitva állt a Fő utcán a Gránátalma Patikatörténeti Gyűjtemény is. A püspöki palotában az egyik izgalmas programpont volt Sisi királyné szobájának megtekintése, a szoba, ahol 1857 tavaszán Ferenc Józseffel együtt két napot tartózkodott Nagyváradon, a királyi lakrészt pedig erre az alkalomra rendezték be.

A Darvas–La Roche ház számára előkészített 1500 ingyenes belépőjegy nem bizonyult elegendőnek, illetve az eredetileg tervezett tíz órai zárás sem volt végül megoldható. A szervezők elmondták, hogy bár ideiglenes kiállítás is van, a legtöbben inkább magára a házra voltak kíváncsiak, volt, aki egy órát is eltöltött bent, és mindent körbe is fényképezett.

A Körösvidéki Múzeumban hosszú órákat lehetett és kellett volna eltölteni ahhoz, hogyha a látogató mindent szeretett volna alaposan megnézni. Szervezetten zajlott a látogatás, előre betervezett útvonal alapján az alkalmazottak minden kiállításnál elmagyarázták, merre kell továbbhaladni. A verespataki bányászokról készült fotóművészeti és egyéb, kisplasztikás kiállítások mellett a legnagyobb látványosság a Természettudományi tárlat volt, de a régészeti és történeti tárlatok installációi között is sokan sétáltak át.

A Teleki utcán található zsidó történeti múzeum is hét óra után nem sokkal megtelt már érdeklődőkkel. A földszinten kronologikus sorrendben ismertetik a pannók a zsidóság jelenlétét Nagyváradon és környékén, továbbá a zsidó vallási hagyományokhoz köthető tárgyak, kiadványok vannak kiállítva, az emeleten pedig a nagyváradi vészkorszakot és a váradi gettóéletet bemutató tárlat van berendezve.

A Múzeumok éjszakája idén a Bihar Megyei Tanács, Nagyvárad önkormányzata, valamint a nagyváradi ortodox, görögkatolikus és római katolikus püspökségek együttműködése révén valósult meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában