Nyugdíjaztatás

2021.07.01. 08:12

Még két évig lehet nyugdíjat „vásárolni”

A Bihar Megyei Nyugdíjhivatal felhívja a figyelmet arra, hogy egy törvénymódosítás értelmében 2023. augusztus 31-ig fizethetik be a hiányzó hozzájárulást azok a nyugdíjas korhatárt elért személyek, akik mégsem nyugdíjasok, mert nincs elegendő régiségük a munka mezején.

Fotó: Illusztráció

Pap István

Vannak olyan személyek, akik aktív életük egy részében nem dolgoztak, és így hiába érték el időközben a nyugdíjkorhatárt, nem kapnak nyugdíjat amiatt, mert kevesebb volt a hozzájárulási időszakuk a törvény által megszabott minimumnál. A 2020/163. számú sürgősségi kormányrendelet lehetőséget biztosít ezeknek a személyeknek arra, hogy egy nyugdíjszerződés megkötésével úgymond megvásárolják a nyugdíjazáshoz szükséges régiséget. Az újdonság az, hogy meghosszabbították ennek a lehetőségnek az időtartamát: a 2021/168. számú törvény értelmében az érintettek 2023. augusztus 31-ig tehetik ezt meg. Ioana Matei, a Bihar Megyei Nyugdíjhivatal szóvivője lapunk kérdésére válaszolva elmondta, hogy az említett dátum után már nem lesz lehetőség pótolni a hiányt. Megtudtuk továbbá, hogy egy hónap értéke 575 lej, vagyis minden érintett ezt az összeget kell befizesse függetlenül attól, hogy mit dolgozott korábban, és attól is függetlenül, hogy életének mely szakaszában nem dolgozott. Konkrétan: ha valaki például a múlt század hetvenes éveiben két évig nem dolgozott, tehát nem fizette a társadalombiztosítást, ezt az időszakot most úgymond megvásárolhatja, ezesetben huszonnégyszer 575 lejt, azaz 13.800 lejt kell befizessen egy összegben vagy részletekben 2023. augusztus 31-ig. A hiányzó időszaknak nem kell egybefüggőnek lennie, hiszen előfordulhatott az, hogy valaki egy évben nem dolgozott egy-két hónapot, majd évek múltán ismét nem dolgozott néhány hónapot stb. Mindezeket a kieső időszakokat összeadva ki lehet fizetni a nyugdíjhozzájárulást. Az egyetlen kikötés az, hogy a kifizetett időszak nem haladhatja meg a hat évet.

Ioana Matei hangsúlyozta, hogy ez a törvény csak a nyugdíjkorhatárt már elért személyekre vonatkozik, akik sem Romániában, sem az Európai Unió országaiban, sem harmadik országokban nem szerepelnek nyugdíjasként. A nyugdíjszerződést nem lehet megkötni olyan időszakra, amelyre a kérvényező befizette a tb-hozzájárulást, illetve olyan időszakra sem, amelyre kötelező lett volna annak idején társadalombiztosítást fizetnie. A hiánypótlást csak a kérvényező 18 életévétől a nyugdíjkorhatár betöltésének évéig tartó időszakra lehet eszközölni. Ioana Matei felhívta a figyelmet arra is, hogy a mostani törvény nem vonatkozik azokra, akik még nem érték el a nyugdíjkorhatárt és előre be akarják fizetni a társadalombiztosítást, hogy hamarabb mehessenek nyugdíjba. Erre is van ugyan lehetőség, de ezt egy másik törvény szabályozza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában