Büdzsé

2021.07.06. 10:00

Egy költségvetést osztottak háromfelé

A nagyváradi helyi tanács módosította a város költségvetését, többek között azért, mert el kellett osztani a július 1-től megszűnő Nagyváradi Városi Múzeum Komplexum anyagi forrásait.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A megszűnt városi múzeum pénzének egy részét a Nagyvárad és Környéke Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (APTOR), egy másik részét a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány kapja meg, a harmadik rész pedig a Körösvidéki Múzeumhoz kerül, mert ez fogja a továbbiakban üzemeltetni az addig a városi múzeum által fenntartott múzeumi szekciókat. A múlt heti tanácsülésen előterjesztett költségvetés módosítás vitáján Adrian Madar szociáldemokrata párti (PSD) helyi tanácsos azt állította, hogy a városi múzeum beolvasztása a Körösvidéki Múzeumba valójában nem költséghatékony, épp ellenkezőleg: több pénzébe kerül a városnak ez az átalakítás, mint ha megmaradt volna az önálló városi múzeum. Válaszában Florin Birta polgármester azt mondta, hogy a három részre elosztott pénz kiteszi a volt múzeum költségvetését, semmilyen költségnövekedésről nincs szó. A helyi tanács egyébként ugyanazon az ülésen még a költségvetés-módosítás elfogadása előtt megszavazta azt, hogy az APTOR költségvetését 5.580.000 lejjel, a műemlékvédő alapítvány büdzséjét pedig 3.108.080 lejjel kiegészítsék. Eduard Florea, a nagyváradi polgármesteri hivatal gazdasági igazgatóságának a vezetője lapunk kérdéseire válaszolva megerősítette, hogy az múzeumi átszervezés nem jár többletköltséggel. A félreértést az okozhatta, hogy a város át kell vegye a költségvetési év közepén megszűnt múzeum költségvetését, amely az év első felében eszközölt kiadásokat, így az év első hat hónapjára a költségvetési összeg megjelenik mind a városnál, mind pedig a megszűnt intézménynél, de ez a megkettőzés csak papíron létezik, a valóságban ez nem jelenti a költségek megduplázódását. A megszűnt múzeum pénzének legnagyobb részét azért kapta az APTOR, mert ez fogja a továbbiakban kezelni a váradi vár helyiségeit, a műemlékvédő alapítvány pedig a Darvas-LaRoche házat a szabadkőművesség múzeumát és a zsidó történeti múzeumot veszi át.

További módosítások

A Prima Central Apartments 300 ezer lejt adományozott a nagyváradi önkormányzatnak, hogy az ingatlanokat és telkeket vásároljon, és ezt az összeget is iktatni kellett a város költségvetésébe. Eduard Florea elárulta, hogy ebből az összegből egy óvodát vagy egy bölcsődét fog vásárolni a város. A költségvetés-módosítás tartalmazza azt is, hogy 453 ezer lejjel egészítse ki a város azt a pénzalapot, amelyből a Hőszolgáltató Vállalat bizonyos fejlesztési beruházásait finanszírozza. Eduard Florea elmondta, hogy az Onestilor utcán, illetve a Ceyrat lakónegyedben az ingatlanfejlesztők gyorsabban haladnak a tömbházak építésével, mint ahogy azt eredetileg tervezték, ezért a Hőszolgáltató Vállalat is meg kell gyorsítsa a hálózatbővítési munkálatokat, hogy mire felépülnek a tömbházak, addigra a közművesítés is befejeződjön. Ezért volt szükség a Hőszolgáltató fejlesztési alapjának a növelésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában