Tárlat

2021.07.20. 11:00

A magyar madárvilág szépségeiről nyílt fotókiállítás

Pikó Stefánia

Megnyílt a Jászfényszaruból érkezett fotókiállítás szombat délután a nagyváradi Tibor Ernő Galériában, melyet a kiállító fotóművészek egyike, Danis János, a gödöllői Duflex Fotográfiai Stúdió művészeti vezetője mutatott be, akit kiállítótársa, Pető István kísért el.

Mielőtt azonban a madárles szépségeiről számolt volna be a vendég, a jelenlévőket köszöntötte Gavrucza Tibor festőművész, a TEG tiszteletbeli elnöke, valamint Thurzó Sándor József brácsaművész előadását hallhattuk, akitől a közönség a megnyitó után ráadást is kért. Gavrucza Tibor elmondta, a galéria több tagja is áldozatául esett a koronavírus-járványnak a közelmúltban, ezért is szolgál örömére minden ehhez hasonló alkalom, amikor lehetőség nyílik a tagokkal való személyes találkozásra.

„Köszönjük mindenkinek, aki eljött ma, hogy megnézze ezt a kis összeállítást, amit öten hoztunk létre hosszú évek során. Nagy örömünkre szolgál, hogy először szerepelhetünk külföldön” – fogalmazott Danis János fotóművész. Miután röviden bemutatta a kiállítókat, akik között vannak profi és hobbi fotósok is, felsorolta, hányféle madárles van Jászfényszarun (például erdei, téli, vízi). Kiemelte a szalakóta-lest, ahol egyszer különleges élményben volt része, hiszen szemtanúja lehetett annak, amikor egy szalakóta „kilakoltatott” egy verébcsaládot. Bár nem ragadozómadár, kipakolta a verébfészket, a fiókákat egyenként, amiket aztán később egy szarka elkapott.

A fotóművész visszaemlékezett arra, amikor első digitális gépét megvette: „Elkezdtem lepkéket fényképezni, aztán fokozatosan tértem át mindenféle másra. Nagy szerencsém volt, hogy megismerkedhettem a Szentegyházi Gyermekfilharmóniával, utána sikerült erdélyi embereket, az erdélyi tájat, medvéket, a szentpáli tavakat lefotóznom, ami óriási élmény volt, és hálás is vagyok érte az erdélyi barátainknak” – fogalmazott. Kiemelte, hogy a kiállításon csak folyamatok egy-egy kiragadott, sikeresen megörökített pillanatát láthatja a közönség, míg a fotós az egész folyamatot személyesen végigkíséri, ez a megfigyelés pedig minden alkalommal egy újabb különleges élményt nyújt számukra.

A madarak világának izgalmas pillanatait, melyeket Ács Dávid, Danis János, Pető István, Szűcs László és Varga József örökített meg, keddtől szombatig 11 és 16 óra között tekinthetik meg az érdeklődők.

A kiállítás a Tibor Ernő Galéria, a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság és Jászfényszaru önkormányzatának együttműködése révén jött létre.

Fotók: Pikó Stefánia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában