Visszatértek

2021.06.10. 09:49

Újra együtt a Jóbarátok, ezúttal tényleg utoljára

Mostanára már bizonyára mindenki, akit érdekelt, látta a Jóbarátok – Újra együtt! Című, műfailag valójában meghatározhatatlan HBO-különkiadást, ami 17 évvel a sikersorozat befejezése után valósult meg, a rajongók nagy örömére. Miért volt benne Justin Bieber, miért nem volt benne Paul Rudd, miért selypített Matthew Perry, és miért nem beszéltek azokról a dolgokról, amik „csúnyán öregedtek” a sorozatban? A várva várt viszontlátást nagy szeretettel fogadták emberek milliói, de ahogyan az lenni szokott, bőven akadtak kritikusok is.

Fotó: HBO Max

Pikó Stefánia

Jennifer Aniston (Rachel) 2019. október 15-én jelent meg először az Instagramon, profilján pedig ekkor meg is született az első bejegyzés, egy közös fotó vele és a Jóbarátok főszereplőinek gárdájával: Lisa Kudrow (Phoebe), Courteney Cox (Monica), Matt LeBlanc (Joey), David Schwimmer (Ross), Matthew Perry (Chandler). A Friends-rajongók izgalomba jöttek, hiszen már régóta arra vágytak, hogy a barátok újra összejöjjenek, és egyébként is az a pletyka járta, hogy valóban terveznek is egy újabb közös forgatást. 2020 februárjában Aniston ismét közös fotót posztolt, és csak annyit írt hozzá, hogy „Megtörténik”. Minden kétely elszállt, majd a járvány miatt kissé megkésve, több mint egy évre rá elkészült az Újra együtt!

„Negyven másodperce nézem, és már sírok” – írta egy ismerősöm, mikor május 27- én, már délelőtt lecsapott az adásra. Érdekes lenne kideríteni, vajon hányan nézték meg egyébként a több mint másfél órás filmet munkaidőben, mert már nem akartak tovább várni. Nagyon sok helyen olvastam és sokaktól hallottam aztán, hogy ugyanezt vagy ehhez hasonló reakciót váltott ki a megtekintés. A leglelkesebb rajongókat már az első felvételekkel sikerült mélyen meghatni. A premier utáni napokban a fórumokon is egyre több szó hangzott el, egyre több kritika született, és azzal kellett szembesülnöm, hogy sokan elégedetlenek a végtermékkel.

A nézők egy jelentős részének nem tetszett például az, sőt sokan egyenesen felháborodtak, amiért a filmbe iktatott talkshow-t a brit James Corden vezette. Corden mellett Lady Gaga szerepeltetése kapta a legtöbb kritikát, aki Lisa Kudrow minikoncertjébe „rondított bele”, beszállva a híres Büdös macska előadásába. A rajongók azzal érveltek, hogy még Lisa arcán és viselkedésén is látszott, hogy ez egy kínos pillanat, elfelejtették viszont, hogy ez annak a sorozatbéli jelenetnek lehetett az újrajátszása, amelyikben Phoebe egy régi, nála tehetségesebb barátnője tér vissza az életébe, megpróbálnak ismét közösen énekelni, de Phoebe-nek nem tetszik, hogy partnere jobb nála. Cordenről közben az angol sajtó megírta, hogy mind a hat főszereplő őt szerette volna leginkább.

Kényes témák

A Reunion láttán sokan ismét aggódni kezdtek Matthew Perryért, nemcsak problémás múltja miatt, vagy azért, mert a műsorban ő beszélt a legkevesebbet, hanem mert észrevették, hogy a színész olykor selypít. Hamar fény derült azonban arra, hogy a beszédhiba átmeneti, oka pedig egy sürgősségi fogászati beavatkozás volt, amit egy nappal a forgatás előtt volt szükség végrehajtani Perryn – ami bizony pech. A gyanakvás a hírek hallatán sem csendesedett el teljesen, hiszen a rajongók legjava tisztában van azzal, milyen múlttal rendelkezik a szóban forgó színész. Perry alkohol- és drogproblémákkal küzdött éveken át a Jóbarátok forgatási ideje alatt, ő maga vallotta be néhány évvel ezelőtt, hogy vannak teljes évadok, melyekre egyáltalán nem is emlékszik. A nézők pedig jó alkalomnak találták a viszontlátást ahhoz, hogy tovább vájkáljanak a színész magánéletében, még egyes kritikusok is megjegyezték írásaikban, hogy szót kellett volna ám ejteni ezekről a függőségi problémákról.

Mindemellett sokan gondolják úgy, hogy beszélni lehetett volna azokról a dolgokról, amik ma már nem működnek olyan jól a sorozatban a végletekig feszített mindennemű érzékenység okán, és beszélni lehetett volna arról is, hogy a hat színész közül végül is Aniston az egyetlen, akinek a Jóbarátok után igazán fellendült a karrierje, ő az egyetlen, akiből filmsztár lett. Felmerül viszont a kérdés, hogy miért kellett volna ezt az örömteli találkozást kényes – és bizonyára az egyébként ünnepelt színészek számára kellemetlen – témákkal megtölteni? Főleg, hogy a rajongók egy része éppen arra panaszkodik, hogy ennyi nem is volt elég a jóból.

Miért nem folytatták?

A talkshow-ban Lisa Kudrow fogalmazta meg a legjobban, miért jobb az, hogy egy különkiadást hoztak létre, és nem forgattak le egy újabb évadot vagy néhány epizódot. Kudrow elmondta, szerinte a sorozat készítői egy kivételesen jó befejezést hoztak össze, mindegyik szereplő története kerek egészként zárult le, illúzióromboló volna most viszszatérni a karakterekhez, és felfedni mindazt, ami a kiköltözés után történt velük. A Jóbarátok valóban azon kevés sorozatok közé tartozik, melyek befejezése jóra sikeredett, és bár a készítők sokáig nem voltak benne biztosak, végül mégis megadták az abszolút boldog befejezést a rajongóknak, és az utolsó pillanatban összehozták a legikonikusabb párost: Rosst és Rachelt. A tizenhét évvel későbbi összejövetellel ismét megadták, amit a rajongók akartak, és ahogy azt maga Courteney Cox is megerősítette a műsorban, ezúttal tényleg utoljára. A különkiadást egyébként ugyanúgy örömmel fogadták a mai fiatalok is, nem csak azok, akik a sorozat megjelenésekor követték azt, hiszen jól látható, hogy reneszánszukat élik a kilencvenes évek, az üzletekben, nem véletlenül, ma is lehet Friends feliratos pólókat kapni, és ezeket sokan viselik is.

Örvendetes, hogy a mai világban, amikor már mindenki kínosan ügyel a politikai korrektségre, visszatér egy olyan sorozat, amiben finoman szinte bármin lehet ironizálni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában