Felújítás

2021.06.10. 08:27

Megújulóban a váradi városháza

Augusztus végére elkészülnek a nagyváradi városháza felújítási munkálatai és az épület főhomlokzat felőli része megnyílik a turisták előtt.

Pap István

Jól halad a nagyváradi városháza felújítási munkálata, és a tervek szerint augusztus végén megtörténik az átadás-átvétel, mondta ottjártunkkor a munkálatot felügyelő Dorina Bolojan, a nagyváradi ingatlankezelő igazgatóság munkatársa. A szakember tájékoztatott arról, hogy az épület külső homlokzatának felújítása nagyrészt elkészült, már csak kisebb simításokat kell elvégezni, és még az udvar felőli részen van felújítani való. Hangsúlyozta, hogy az épületben mindenhol kicserélik az ablakokat, az ablakpárkányok is mindenhol rézből lesznek és díszkivilágítást is kap az épület. A városháza tornya is megújult, a toronyórát is felújították, vagyis ebben az épületrészben is már csak a végső simítások vannak hátra. Többet kell még dolgozni az épület főhomlokzat felőli belterületén, de itt is jól haladnak a munkálatok. Tudvalevő, hogy a városháza épületének főbejárat felőli részét turisztikai látványosságként is használni fogják, ezért az itteni felújítások ennek a szempontnak a figyelembe vételével zajlanak. Felújítják a főbejáratot, ahol kicserélik a bejárati kaput. Itt jelenleg is dolgoznak a nagy előcsarnok megújításán, a csarnokban a portásfülke helyén liftet szerelnek be, hogy a mozgáskorlátozottak is könnyebben mozoghassanak az épületben. Gőzerővel folyik a munka a nagy gyűlésteremben, a mellette lévő kisteremben, de megújul a polgármesteri és az alpolgármesteri iroda is, valamint a 108-as terem, ami egykor házasságkötő terem volt. A nagyteremben már felújították és visszahelyezték a nagy kandelábert és a nagy üvegablakokat is kicserélik a díszteremben. A padlómozaikokat restaurálják, illetve kijavítják ott, ahol meg vannak repedve.

Mint arról már többször is beszámoltunk, és Dorina Bolojan is emlékeztetett rá, a nagytermet az eredeti állapotába állítják vissza, úgy ahogy az az épület 1904-es átadásakor volt. Azaz az ülőhelyeket félkörívben, amfiteátrumszerűen helyezik majd el, a nagy ablakok előtt pedig a prezídium kap majd helyet. A két oldalsó falra visszahelyezik a felújítási munkálatok idejére levett festményeket, melyeket Valentin Tănase bukaresti festőművész festett néhány évvel ezelőtt. A nagyterem falát egykor Bihari Sándor Luxemburgi Zsigmond fogadja Nagyváradon Jagelló Ulászlót című festménye díszítette, erről készített kétes minőségű másolatot a bukaresti festőművész, aki egyúttal megfestette a Ferdinand király és Mária királyné nagyváradi látogatását megörökítő festményt is ugyanolyan kétes minőségben. Mindenesetre az eredetihez hasonló turul került viszont vissza az épület homlokzatára, ez a plusz munkálat meg is dobta egy kicsit a munkálat költségvetését. Dorina Bolojan ugyanis elmondta, hogy eredetileg 14.800.000 lej volt a kivitelezési költségvetés, de a turul visszahelyezésével a költségek meghaladták a 15 millió lejt áfa nélkül. A kivitelező egyébként az Euras cég.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában