Kutyás terápia

2021.05.19. 08:56

Terápiás kutyákkal találkoztak a Csillagocska óvodába járó gyerekek

Folytatódik a nagyváradi Bonitas Magyar Speciális Oktatási Központ és a szatmári Angel Dog Egyesület közös munkája, mellyel megmutatják, milyen sok jótékony hatása van a kutyás terápiának.

Pikó Stefánia

A Bonitas kutyás terápia programját már a kezdetektől fogva követjük, és ismerjük. Tavaly az intézmény pedagógusai magyarországi képzésre jártak, hogy megtanulják, hogyan működik a kutyás terápia a gyermekek, különösen a fogyatékkal élő gyermekek körében. Összefogtak a szatmári kutyakiképző egyesülettel, melynek tagjai azóta is együttműködnek az iskolával, segítik őket a terápiás kutyák tanításában, melyekből, mint megtudtuk, immár három is van.

[video width="1920" height="1080" mp4="https://www.erdon.ro/wp-content/uploads/2021/05/140319720210518105001zM154Ljo.mp4"][/video]

 

A Bonitas pszichológusa, pedagógusa és a projekt vezetője, Balogh Éva-Zita portálunknak elmondta, utolsó találkozásunk óta újabb pályázatot nyertek, melynek köszönhetően a korábban már bemutatott labrador (West) mellett még két kutyát szerezhettek be. Közülük jelenleg ketten „dolgoznak” már, egy labradorkölyök pedig még kiképzése elején tart. Ugyanehhez az új pályázathoz tartozik az is, hogy a Bonitas és az egyesület tagjai különböző nagyváradi oktatási intézményekbe látogatnak el, főként óvodásokhoz és kisiskolásokhoz, hogy bemutassák a gyerekeknek és a pedagógusoknak egyaránt, hogyan működik a kutyás terápia. A bemutatóknak köszönhetően más intézmények pedagógusai is megismerkedhetnek ezzel a módszerrel, ami, ahogyan azt az egyesület vezetője, Szabó Zoltán is elmondta, nemcsak és kizárólag sérült gyerekek esetében alkalmazható. Ezzel kapcsolatban jegyezte meg Dobrai Júlia, az óvoda vezetője is, hogy a kicsi gyerekek nagyon szeretik az állatokat, a szeretet pedig kölcsönös, és részben ennek köszönhető, hogy még a legzárkózottabbak is nyíltabbá válnak társaikkal, oktatóikkal szemben – ez pedig független attól, hogy sérült vagy teljesen egészséges gyerekekről van-e szó. A kisállat, háziállat téma rövid idő alatt nagy cseverészést indít el, hiszen a legtöbbeknél van egy hörcsög, egy macska vagy egy kutya, erről pedig szívesen beszélgetnek a kicsik nemcsak egymással, hanem a felnőttekkel is. Az óvoda vezetője azt is elmondta, hogy a szülők mind nagyon nyitottak voltak erre az újdonságra, nem voltak fenntartásaik, hiszen speciálisan kiképzett állatokról van szó.

A bemutatót a kiképzők rövid beszélgetéssel indították, aztán közös játékokat vezettek le. Két kutya és kiképző volt jelen a szatmári egyesület részéről, és szintén két kutyával és két pedagógussal szerepelt a Bonitas is. Az oktatási központ két nagyobb kutyájának képzése sem zárult még le teljesen, viszont már munkaképesek. Folyamatban lévő képzésük miatt különösen jó, hogy már dolgoznak, és ezeken a bemutatókon is szerepelnek, hiszen így szokják meg mielőbb a gyerekek zsibongását. A Csillagocska óvodásai láthatóan nagyon élvezték a foglalkozást, tapssal, ujjongással fejezték ki elismerésüket egy-egy ügyesen végrehajtott trükk után. A játékok között és után, amikor csak lehetőség volt rá, simogatással árasztották el a négylábúakat, de arra is volt példa, hogy egyszerre legalább tízen kértek pacsit Westtől, aki amilyen gyorsan csak tudott, igyekezett minden kérésnek eleget tenni.

A projektet a Start ONG által, a romániai Kaufland és az Act for tomorrow finanszírozza.

Fotók: A szerző felvételei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában