Munkálatok Nagyváradon

2021.05.27. 08:30

Modern kerékpárút, modern csatornafedők

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

A Ghillányi (Dimitrie Cantemir) úton készülő kerékpárút lesz Nagyváradon az első, melyet vörös aszfaltból alakítanak ki, annak érdekében, hogy minél könnyebben megkülönböztethető legyen a gyalogosok által használt járdától. A megújuló útszakaszon emellett speciális csatornafedőket fognak használni.

A vörös kerékpárút első szakasza e hét elején készült el a Pece és a Meiului utca között. „A festéknek köszönhetően egyértelmű lesz, hol ér véget a bicikliút és hol kezdődik a járda, így a gyalogosoknak semmilyen mentségük nem lesz, nem mondhatják, hogy nem látták, a kerékpárúton sétálnak” – fogalmazott Dorel Crăciun, a Drumuri Bihor igazgatója.

Az új típusú csatornafedőkről elmondta, a régiekkel szemben ezek jóval könnyebbek, beszerelésükhöz nincs szükség gépekre, és sokkal precízebben hozzáigazítható az úthoz, mint a régiek, melyeket gépek segítségével helyeztek el, és így is néhány centiméterrel alacsonyabban maradtak az aszfaltnál. Az autósok meg sem fogják érezni, hogy áthaladnak rajtuk, ígérte.

Az Arieşului és Nojoridului utcák között több szakaszon párhuzamosan folyik a munka. A dolgozók eddig a növényzet eltávolításával foglalkoztak, megalapozták a járdákat, illetve kialakították a járda és a villamossínek közé kerülő védőfalat is. A földben lévő hálózatokat helyrehozták, hogy utólag ne legyen szükség a járda feltörésére. Az egyik oldalon már a villanyoszlopok alapjait is kiöntötték, a másik oldalon a telefonszolgáltatókat pedig felszólították, hogy vezessék el hálózataikat a föld alá, ugyanis hamarosan kicserélik az oszlopokat.

A 2,5 kilométer út, hat kilométer járda és két kilométer kerékpárút, illetve 4,8 hektár zöldövezet uniós finanszírozású rehabilitációja 50 millió lej, áfa nélkül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában