Felújítás

2021.05.26. 07:47

Jóváhagyták: megújul a váradi Markovits-Mathézer palota

A nagyváradi főépítészi hivatal város- és területrendezési bizottsága (CMUAT) jóváhagyta az új stadion építési tervét, az I. számú ipari park bővítését és a Markovits-Mathézer palota felújítását.

Pap István

A nagyváradi főépítészi hivatal város- és területrendezési bizottsága (CMUAT) május 20-iki ülésén összesen 64 tervet láttamozott, számol be közleményében a polgármesteri hivatal. Ebből kiderül, hogy a főépítészi hivatal jóváhagyta a Fogarasi (Făgărașului) úton, valamint az állatkert helyén létesülő stadion és sportkomplexum Övezeti Területrendezési Tervét (PUZ). Az építkezés teljes területe 211.664 négyzetméter, melyen megépül maga a labdarúgó stadion, egy három emeletes hotel, továbbá két teniszpálya, négy kosárlabda pálya, két kézilabda- és két focipálya, az állatkert helyén parkot alakítanak ki, megújul a sportiskola, az ottani atlétikai pálya, továbbá új épületek és egy tanuszoda is épül a sportiskola mellé. Az elfogadott dokumentációt közvitára bocsátják. Maga a stadion megfelel majd az UEFA IV. kategóriájú szabványának, a létesítményben a szükséges öltözők és az irodák mellett VIP szektor, sajtószektor és étterem is lesz, a focipályát hibrid gyeppel borítják majd.

Felújítás

Felújítják Nagyvárad egyik legimpozánsabb szecessziós épületét, a Nagysándor József (Aurel Lazăr) utca 19–21. szám alatti Markovits-Mathézer bérpalotát (a képen). Az épület külső felújítási tervét a Bihar Megyei Műemlékvédelmi Alapítvány nyújtotta be a főépítészi hivatalhoz, a tervek készítője a Restitutor Proiect kft. volt. A leendő munkálatok során a homlokzat mellett felújítják a tetőzetet és a külső nyílászárókat is. A műemlékvédő alapítvány a tervdokumentációt a tulajdonosok rendelkezésére bocsátotta, akik el kell döntsék azt, hogy saját maguk, vagy az önkormányzattal együttműködve újítják-e fel az ingatlant. Ha úgy döntenek, hogy a munkálatot a város műemléképület-felújítási programjának keretében végzik el, akkor erről helyi tanácsi határozatot kell hozni, melynek alapján közbeszerzést hirdetnek a munkálatra. 2014, azaz a felújítási program kezdete óta huszonegy nagyváradi ingatlan külső megújítása történt meg, emlékeztetett a terv kapcsán Florin Birta, Nagyvárad polgármestere.

Bővül az ipari park

Ugyanezen az ülésen hagyták jóvá az I. számú ipari park bővítésére vonatkozó tervdokumentációt is, melyet a Nagyváradi Helyi Fejlesztési Ügynökség (ADLO) nyújtott be. Az elképzelések szerint az ipari park két új parcellával bővül, az egyik az Eugeniu Caragea utca mellett van és 53.116 négyzetméteres, míg a másik parcella a Ion Mihalache utca mentén van, ennek a területe 9924 négyzetméter. A főépítészi hivatal területrendezési bizottsága által jóváhagyott terv értelmében meghosszabbítják a Caragea és a Mihalache utak közötti bekötő utat, magát a Mihalache utat nyolc méteresre szélesítik, az épületmagasságot az ipari parkban az eddigi maximális 12 méterről 25 méterre emelik, továbbá megállapítottak az ipari parkban egy multifunkcionális övezetet is, ahol megengedett az akár 35 méter magasságú irodaházak építése is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában