Munkálatok

2024.05.08. 17:22

Új út épül Nagyváradon

A nagyváradi önkormányzat egy 3,5 kilométer hosszú új utat akar építtetni, mely összeköti majd a Kolozsvári utat a déli körgyűrűvel, azaz az Ugar/Ogorului úttal.

Illusztráció

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

Az új út a körgyűrűből indul majd ki, áthalad Váradszőllősön, illetve Velencén, és a Szilvás magasságában találkozik majd a Kolozsvári úttal. A 3,5 kilométer hosszú útból 2,1 kilométernyi szakasz már meglévő utak nyomvonalán halad majd, a fennmaradó 1,4 kilométeres rész pedig teljesen új lesz. A nyomvonal a körgyűrűből kiindulva a Hunyadi János és a Depozitului utcákon halad, majd a Depozitului és a Pece utcák kereszteződésétől kezdve építik meg az új nyomvonalat a Căii Ferate útig, ahonnan szintén a már meglévő nyomvonalon halad a Kolozsvári útig. A kétsávos, bicikliúttal, járdákkal ellátott új út keresztezi majd a Țiglarilor, a Tăbăcarilor és a Timotei Cipariu utcákat, és a Pece utca magasságában egy 16 méter hosszú hidat is építenek a Pece patak fölött.

A múlt havi rendes tanácsülésen tárgyalt határozatjavaslat kapcsán Florin Birta váradi polgármester elmondta: „Az útszakasz egy olyan övezeten fog áthaladni, ahol most a régi út van, és egy olyan övezetben, ahol nincsenek bekötőutak. A megépítéséhez bizonyos telkek meg lesznek vásárolva vagy ki lesznek sajátítva, de házakat nem fog érinteni a projekt” – fogalmazott az elöljáró. Az elfogadott tervezet ugyanis magába foglalja a kisajátítandó területeket is, ezek összefelülete mintegy 15 ezer négyzetméter. A megvalósíthatósági tanulmányt az RMDSZ és a PSD ellenszavazatai mellett fogadta el a helyi tanács. A beruházás becsült költségvetése 35,5 millió lej, a terv elfogadása után következik a magántulajdonban lévő telkek megszerzése. A munkálatok várhatóan jövőre kezdődnek el, a kivitelezési időszak 22 hónap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában