Pollenkoncentráció

2021.04.15. 07:56

Segítség a pollenallergiával élők számára

Fotó: Illusztráció

Pikó Stefánia

Az Európai Bizottság által létrehozott Copernicus elnevezésű weboldalon a pollenallergiában szenvedők leellenőrizhetik, térségükben éppen mekkora a pollenkoncentráció, mielőtt elindulnának otthonról. A szolgáltatás folyamatosan adatokat és információkat szolgáltat a légkör összetételéről. Az időjárás előrejelzéshez hasonlóan működő szolgáltatás ismerteti a jelenlegi helyzetet, a következő néhány napra vonatkozó előrejelzéseket, valamint következetesen és visszamenőlegesen elemzi az elmúlt néhány év adatait.

A weboldal (atmosphere.copernicus.eu) közel valós idejű elemzést és négynapos előrejelzést, illetve újraelemzést ad az európai levegőminőség vonatkozásában is, ezáltal lehetővé teszi az általunk belélegezett levegő állandó értékelését. Az európai térképen a nagyobb városokra kattintva részletes adatokat is találunk. Mindez azért hasznos, mert Romániában egyelőre nem létezik ilyen szolgáltatás, országos vagy helyi szinten csupán a levegő általános minőségét tudjuk megnézni.

A Copernicusnak (copernicus.eu) számos egyéb ingyenes szolgáltatása is van, ilyen például a veszélyhelyzet-kezelési szolgáltatás, mely a természeti katasztrófák, az ember által okozott veszélyhelyzetek és a humanitárius válsághelyzetek elhárításában részt vevő szereplők számára biztosít műholdas távérzékeléssel nyert, helyi vagy nyílt adatbázisok révén kiegészített térinformatikai információkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában