Kenyérfogyasztás

2021.03.31. 14:00

Több pékárut fogyasztunk, mint bárki Európában

Egy évben egy személy átlagban 96 kg kenyeret eszik Romániában, ezzel az első helyen állunk Európában. Utánunk következik Németország 72 kilogrammal, majd Olaszország és Franciaország 69-cel.

Fotó: BASF

Pikó Stefánia

Rengeteg kenyeret, kekszet és tésztafélét vásárolunk külföldről, annak ellenére, hogy Románia számít az egyik legnagyobb gabona-exportőrnek. Meglehetősen ellentmondásos tény, hogy az ország több mint 170.000 tonna gabona- és pékárut importál egy évben. Tavaly ilyenkor, amikor mindenki élesztőre „vadászott”, 650.000 csomag élesztőt vásároltunk, amiből 7 millió kenyeret lehet készíteni.

Az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint egy román állampolgár egy hónapban átlagban 8 kg kenyeret eszik meg, ami 96 kilót jelent egy évben, így ebben az országban fogy a legtöbb pékáru egész Európában. Az elmúlt öt évben a keksz-fogyasztás is jócskán megnövekedett. Két és fél kiló keksz az átlag egy személyre egy év alatt, és még két kiló egyéb pékáru.

Az említett 170 ezernyi tonna importáruba a lefagyasztott tészták, a zsemlemorzsa, különböző száraztészták is beleszámítanak a kenyér mellett. Ezek összértéke több mint 380 millió euró. Az öt évvel ezelőtti számokhoz képest ez 50 tonnával és 120 millió euróval többet jelent. A külföldi áru legjavát Németországból, Lengyelországból, Bulgáriából, Olaszországból, Ukrajnából és Törökországból hozzák.

Ami a legmegdöbbentőbb, hogy mindezek ellenére Románia a második legnagyobb gabona-exportőr, egy évben 4 millió tonna árut exportál, és 844 millió eurót keres általa. „A teljes bruttó áru 80 százalékát adjuk el külföldön, és mivel nekünk nincsenek feldolgozóink, logikus, hogy külföldről vásároljuk a pékárut. Mi eladjuk a nyersanyagot, ők pedig visszatérnek a jóval drágább, kész áruval” – magyarázza a helyzetet Laurenţiu Baciu, a Romániai Mezőgazdasági Egyesületek Szövetségének (LAPAR) elnöke.

Az importált pékáruk előretörése leszorította a sajtféléket a második helyről. Első helyen a disznóhús áll, ebből importálunk a legtöbbet, évente 280.000 tonnát, 593 millió euró értékben.

Romániának jelenleg két milliárd eurós deficitje van az élelmiszerek kereskedelme tekintetében, tehát többet importálunk, mint amennyit exportálunk, és ez így van 2014 óta. A tavalyi évben 6,9 milliárd euró értékű árut exportáltunk, ebből 6 millió tonna kukoricát, 4 millió tonna búzát, illetve 700 millió euró értékben szállítottunk cigarettát külföldre.

(Forrás: stirileprotv.ro)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában