kisajátítás

2021.03.03. 08:39

Pert nyert Várad a Selina ellen

A Selina cég minden perét elvesztette, amelyeket a váradi önkormányzat ellen indított az új focipálya területeinek kisajátítása ügyében. A Nagyváradi Ítélőtábla február 26-án hozta meg jogerős ítéletét.

Pap István

A hírről a polgármesteri hivatal sajtóosztálya számol be. Felidézik, hogy az önkormányzat tavaly nyilvánította ki szándékát, hogy új labdarúgó stadiont építsen az állatkert, a Vágóhíd (Traian Blajovici) utca és a Fogarasi (Făgărașului) út által közrezárt területen. Az erre vonatkozó tervet a 2020/179. számú helyi tanácsi határozat foglalja magába, ebben már szerepel a beruházás megvalósításához szükséges területek megjelölése is. A Nagyváradi Helyi Tanács 2020/829. számú határozatában el is rendelte összesen 20.002 négyzetméternyi telek kisajátítását, míg a 2020/538. számú helyi tanácsi határozatával átvett a Bihar Megyei Tanácstól 58.716 négyzetméternyi telket, amely szintén a focipálya-építési terv része. A tanács 2020/774. számú határozatával elfogadta a projekt megvalósíthatósági tervét, melyben szintén meg van jelölve kisajátítási terület, melyen a Selina építőipari vállalatnak is vannak telkei, egy korábbi projekt szerint ugyanis a Fogarasi út és az állatkert közötti szabad területen tömbházak épültek volna.

Jogi támadás

Első körben a Selina cég egyik hitelezője támadta meg a 179. számú helyi tanácsi határozatot, az átszervezés alatt álló építőipari vállalat pedig az 538. számú határozat ellen kért jogorvoslatot, de a bíróság mindkét keresetet elutasította. Ezt követően a Selina a 829. számú határozatot támadta meg, azt, amelyben a város elrendeli a 20.002 négyzetméternyi telkek kisajátítását. Első fokon meg is nyerte a cég a pert, másodfokon azonban a Nagyváradi Ítélőtábla február 26-iki döntésében jogerősen a váradi önkormányzat javára ítélt. Mindezek után nincs akadálya annak, hogy a város átvegye a beruházáshoz szükséges összes területet. Miután ez megtörténik, az önkormányzat a sportkomplexum megvalósíthatósági terveit átnyújtja az Országos Befektetési Vállalatnak és a Fejlesztési Minisztériumnak, ugyanis ezek fogják megvalósítani a város elképzelését.

A Fogarasi út és az állatkert közötti területen egy 16.291 férőhelyes labdarúgó stadion, egy hotel, egy 150 férőhelyes mélygarázs épül fel, de a projekt magában foglalja a környék területrendezését. A terv része az Ifjúsági sportpálya felújítása, szabadtéri multifunkcionális sportpályák kialakítása és egy tanuszoda építése is. Maga a stadion megfelel majd az UEFA IV. kategóriájú szabványának, a létesítményben az öltözők és az irodák mellett VIP szektor, sajtószektor és étterem is lesz, magát a pályát hibrid gyeppel borítják majd. A stadionban nemcsak labdarúgó mérkőzéseket, hanem koncerteket, fesztiválokat és egyéb tömegrendezvényeket is lehet majd tartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában