Tartlótűz

2021.03.23. 07:31

Az égetés a háztájiban is tilos

A kiskertben, a háztáji gazdaságban sem szabad elégetni a növényi hulladékot. A tiltás alól egyetlen kivétel van: ha növényvédelmi szempontból az égetés az egyetlen hatékony megoldás a kórokozók ellen.

Fotó: Illusztráció

Pap István

Noha az elmúlt napokban több intézmény közleményét is közreadtuk arról, hogy tilos a tarló és a növényi hulladékok égetése, mégis több olvasónk aziránt érdeklődött, hogy ha mezőgazdasági területen, termőföldön nem is, de a háztáji gazdaságban szabad-e égetni a növényi hulladékot. Ennek kapcsán a Bihar Megyei Katasztrófavédelem közleményében nyomatékosítja, hogy a száraz vegetáció égetése szigorúan tilos, hacsak nem növényegészségügyi szempontból rendelik azt el. A tűzoltóság felhívta a figyelmet arra, hogy a növényi hulladék égetése nagyon veszélyes, mert a tűz átterjedhet a házakra, a melléképületekre, a takarmányraktárakra, az erdőkre stb., veszélyeztetve ezzel az emberi életeket és az anyagi javakat is. Ha növényegészségügyi tarlóégetésről van szó, erről előzőleg kötelező értesíteni az illetékes hatóságokat, és égetéskor be kell tartani az előírt tűzvédelmi óvintézkedéseket, amelyekről korábban már beszámoltunk. Camelia Roșca, a Bihar Megyei Katasztrófavédelem szóvivője lapunk kérdésére válaszolva elmondta, hogy a tűzoltóság csak a tűzvédelmi óvintézkedések betartását ellenőrzi, és azok megszegése miatt bírságol, a tarlóégetést azonban a környezetvédelmi jogszabályok tiltják, vagyis abban az esetben sem szabad elégetni a növényi hulladékot, ha amúgy minden tűzvédelmi előírást betartana a gazda.

Csak jóváhagyással

Ugyanezt az információt erősítette meg lapunknak Dorina Radovet, a Bihar Megyei Környezetvédelmi Ügynökség szóvivője, aki elmondta: a növényi hulladék égetése mindenhol tilos, városban, faluhelyen, mezőn és a kiskertben egyaránt. A szóvivő hozzátette, hogy minden növényi maradék, ami otthon a kertben, a gazdaságban összegyűlik – levelek, gallyak, stb. – lebomló hulladéknak számít, amit le kell adni, vagy komposztként fel lehet használni. A tarló és a növényi hulladékok égetése csak akkor megengedett, ha az Országos Növényegészségügyi Hatóság területi kirendeltsége ezt jóváhagyta, illetve igazolja azt, hogy ez égetés az egyetlen hatásos módszer a növényeket megtámadó kórokozók elpusztítására. Ha ez a jóváhagyás megvan, akkor az égetni akaró gazda be kell nyújtsa a vonatkozó dokumentációt a megyei környezetvédelmi ügynökségnek, továbbá tájékoztatnia kell a katasztrófavédelmet, a környezetvédelmi őrséget, a polgármesteri hivatalt és a rendőrséget is. Mindazok, akik úgy égetnek, hogy nem tartják be ezeket a rendelkezéseket, bírságra számíthatnak. Dorina Radovet elmondta: bármelyik polgár, aki azt látja, hogy valamit égetek, értesítheti erről a környezetvédelmi őrséget. Az otthon összegyűlt növényi hulladékot is tilos tehát elégetni, de Nagyváradon a nagy mennyiségben összegyűlt ilyen hulladékot a lakók elvihetik az Uzinelor vagy a Thurzó Sándor utcai szelektív hulladékgyűjtő pontokhoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában