DN1

2021.03.02. 12:03

Az 1-es országút a legveszélyesebbek között

A Bukarest és Nagyvárad közötti 1-es országút (DN1) az egyik legveszélyesebbnek számít az egész országban. Első helyen szerepel a balesetek, és másodikon a halálos áldozatot követelő szerencsétlenségek tekintetében.

Romániában az elmúlt évben 1644 személy vesztette életét közúti balesetben. A legtöbb szerencsétlenség, összesen 160, az 1-es országúton történt, a legtöbb halálos áldozattal járó baleset, szám szerint 67, azonban a 2-es országúton, mely Moldovával köti össze a fővárost. A 1-es országúton történt balesetek következtében 2020-ban 54-en hunytak el, a Bukarestet Temesvárral összekötő 6-os országúton pedig 49-en.

A román rendőrség közleménye szerint a balesetek legfőbb okai, előfordulásuk gyakoriságának sorrendjében: gyorshajtás, szabálytalan átkelés, fegyelmezetlen kerékpározók. A Digi24 szerint a legtöbb baleset olyan utakon történik, melyek egyszerű kétsávosak, elavultak, és nincsenek elterelő utak.

A statisztikák rámutatnak, hogy az országban történt összes halálos baleset 10 százaléka a fent említett három főúton történik, ami a 2019-es adatokhoz képest csökkenést mutat, hiszen ekkor 12 százalék volt az arány. Mielőtt azonban örülni kezdenénk, jusson eszünkbe, hogy 2020-ban jelentősen csökkent a forgalom mértéke is, a járvány miatt életbe lépett korlátozások következtében.

Bihar megyében is látványosan változtak a statisztikák, 40 százalékkal kevesebb súlyos közlekedési baleset történt, 32 százalékkal kevesebb a halálos áldozatok száma, és 38 százalékkal csökkent a súlyos sérüléseket szenvedett személyek száma.

Az Európai Bizottság 2019-es statisztikái szerint az unió útjai világszinten a legbiztonságosabbak, a tagországok közül azonban Románia áll az utolsó helyen biztonságosság tekintetében, tehát itt történik a legtöbb halálos baleset: 96 halálos baleset/1 millió lakos – ami közel a duplája az EU-s átlagnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában