rekordnagyságú összeg

2021.03.03. 11:21

A ledózerolások ára: 30 millió lejes kisajátítási költséggel számol idén Nagyvárad

Idén harminc millió lej értékben terveznek kisajátításokat végezni a város területén, ami rekordnagyságú összeg a nagyváradi önkormányzat rendszerváltás utáni történetében.

A nagyváradi önkormányzat idei évi költségvetés-tervezetében harminc millió lejt különítenek el kisajátításokra. Ez a költségvetési tétel évről évre egyre magasabb: a Bihoreanul hetilap által összesített adatok szerint 2018-ban 5,8 millió lejt, 2019-ben 11,1 millió lejt, 2020-ban pedig 17,3 millió lejt költött el a város erre a célra. Az elmúlt öt évben Nagyvárad összesen 9,3 millió euró értékben sajátított ki telkeket és ingatlanokat saját projektjeinek megvalósítása érdekében.

A nagyüzemi kisajátításokat a Bolojan-adminisztráció kezdte még egy évtizeddel ezelőtt, amikor a körgyűrű nyomvonalán és a Sebes-Körös bal partján az Unió (Princpatelor Unite) utcán végzett kisajátításokat. Majd következett a Călinului utcai házak lebontása a parkolóhelyek kedvéért, a gyorsforgalmi út nyomvonalának, valamint az akvapark területének a kisajátítása. Csak az elmúlt évben 19 kisajátítás történt összesen 17,3 millió lej értékben, többek között a Fogarasi (Făgăraşului) úton, ahol az új focipálya épül (5,1 millió lej), a megyei kórház melletti területen (4 millió lej), ahol több ingatlant is kisajátítanak, hogy ott emeletes parkolóházat építsenek, valamint a Ghillányi (Cantemir) és a Fürdői út (Nufărul) környékén (2,1 millió lej) stb.

Idei tervek

Idén azonban még a tavalyinál is jóval nagyobb, 30 millió lejes kisajátítási költséggel számol a város. Kilenc ilyen eljárást máris eszközöltek, holott még csak két hónap telt el ebből az évből. Ezek egyike a Nagyszántóra vezető új út mentén történt 286 ezer lej értékben, illetve kisajátítások történtek útfelújítási munkálatokra hivatkozva a Kántor (Cântăreţului) (97 ezer lej), a Hódasdomb (Moviliţei) (19 ezer), a Pincesor (Valea Frumoasă) (197 ezer), a Zug (Ciucaşului) (31 ezer), az Egyházszeg (Dealului) (187 ezer) és a Cseresznyés (Drumul Hotarului) (82 ezer lej) utcákon. Az idei év legköltségesebb kisajátításai közé tartozik a Tineretului lakónegyedben kialakítandó park területének megszerzése, amire 700 ezer lejt szán a város, további kétmillió lej megy el egy belvárosi ingatlan lebontására a Iosif Vulcan utcán, mert ott emeletes parkoló épül, és folyatódnak a kisajátítások Szőllős lakónegyedben. Itt 3,9 millió lejt költenek lakóházak birtokba vételére, amelyeket aztán lebontanak, hogy helyükön parkolóhelyeket alakítsanak ki. Ha pedig lesz pénz, akkor 16 millió lejt fognak elkölteni a Lotus bevásárlóközpont és a Szálka park közötti telkek megszerzésére, ahol uniós forrásokból parkot és botanikus kertet akar építtetni a város.

A kisajátítási eljárás nem megy zökkenőmentesen, ugyanis a kapott pénzzel elégedetlen tulajdonosok beperelhetik a várost, és többen meg is tették ezt. A Ghillányi-Fürdői út környékén kisajátításra ítélt háztulajdonosok közül heten indítottak pert a város ellen, és első fokon nyertek is, a bíróság ugyanis úgy ítélte meg, hogy az önkormányzat nem mérte fel az összes lehetőséget, konkrétan azt, hogy a szóban forgó övezetben vannak beépítetlen telkek, amelyeken parkolóhelyeket lehetne kialakítani, ehelyett ingatlantulajdonokat sajátított ki, ezért a bíróság az önkormányzat eljárását hatalmi túlkapásnak minősítette.

Az önkormányzat fellebbezett az ítélet ellen, és Lucian Popa, a Nagyváradi Ingatlankezelő Igazgatóság vezetője nem aggódik az ügyek kimenetele miatt, már csak azért sem, mert mint mondja, Szőllősön a 27 kisajátított tulajdonos közül mindössze heten éltek a jogorvoslat lehetőségével, akik közül hárman azóta vissza is léptek annak ellenére, hogy első fokon számukra kedvező ítélet született. Mind Lucian Popa, mind Florin Birta polgármester azt hangoztatják, hogy az emberek a piaci árnak megfelelő összegeket kapnak ingatlanaikért, és legkésőbb akkor belátják, hogy nincs miért pereskedniük, amikor a pénz befut a számláikra. Ha nem így lenne, akkor sokkal többen pereskednének. Számos, az ügyben nyilvánosan megszólaló érintett azonban mást állít: azért nem perelnek, mert félnek a jogi hercehurcától, illetve mert belefáradtak a sok stresszbe, amit a kisajátítás maga jelent a számukra. A magánszemélyekre elbátortalanító hatással lehet az is, hogy éppen tegnap vesztette el jogerősen a Selina cég is a nagyváradi önkormányzat ellen indított perét, amelyben az ellen emelt jogi kifogást, hogy a város kisajátította a leendő focipálya területén lévő, eddig a Selina tulajdonában lévő telkeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában