Új szolgáltatások

2021.02.18. 10:46

Méréseket végez a polgárok kérésére a DSP

Új szolgáltatásokat nyújt a lakosság számára a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP), mely három laboratóriumi berendezést szerzett be saját bevételeiből.

Az igazgatóság közleményében tudatja, hogy a vásárolt műszerek egyike egy teljes RT-PCR tesztelő berendezés, mellyel az új koronavírusos betegeket lehet kiszűrni, emellett vásároltak egy spektrofotometriás, illetve egy radonszintet mérő berendezést is. Az RT-PCR berendezés az igazgatóság belényesi laboratóriumába került, itt 200 lej ellenében bárkit letesztelnek, kérésre angol nyelven is kiállítják a vizsgálati jelentést. További információkat a teszteléssel kapcsolatban munkanapokon 8–14 óra között lehet kérni a belényesi laboratórium – 0259/320-820 – vagy a DSP mikrobiológiai laboratóriumának – 0259/412-573 – a telefonszámán.

A spektrofotometriás berendezést a vízben, zöldségekben és gyümölcsökben lévő fémek (ólom, réz, króm, vas, mangán, arzén, nikkel kadmium, antimon, cink, szelénium, alumínium, nátrium) detektálására használják. A DSP saját hatáskörben is végez fémdetektáló szűréseket, de a polgárok is igénybe vehetik ezt a szolgáltatást 60 lej kifizetése ellenében, ami egy fém kiszűrésének a költségét fedezi. További információk ezzel a szolgáltatással kapcsolatban a DSP egészségügyi-kémiai laboratóriumának a telefonszámán – 0259/268-628 – kaphatók. A harmadik beszerzett berendezéssel a víz, a levegő és a talaj radonszintjét lehet megállapítani. A hatályban lévő 2015/301. számú törvény értelmében a DSP jelenleg csak az ivóvíz radonszintjét méri saját hatáskörben, de polgárok számára végeznek radonszintmérést ivóvízben, talajban és levegőben is. Minden egyes mérés ára 284 lej. További információk munkanapokon 8–14 óra között a DSP sugárzás-egészségügyi laboratóriumának – 0259/268-644 – telefonszámán kaphatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában