Tervek

2021.02.11. 19:09

A járványhelyzet függvényében: az APTOR idei tervei

A világjárvány továbbra is nagy mértékben meghatározza a Nagyvárad és a Régió Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (APTOR) tevékenységét és terveit. Főként az egyesület 2021-es eseménynaptára függ attól, hogy miként alakul a járványhelyzet.

Pap István

A Nagyvárad és a Régió Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (APTOR) az idén meg akarja szerezni a termálvizes gyógyüdülési központ bizonyítványt. Az erre vonatkozó kérelmet tavaly nyújtották be az egészségügyi minisztériumhoz, mely megadta a maga jóváhagyását, de több másik minisztérium is jóvá kell hagyja ezt, és ezt követően kormányhatározatban döntenek arról, hogy Nagyvárad megkapja-e ezt a státuszt. Az egészségügyi minisztériumban leállt a folyamat, mondja Mihai Jurca, az APTOR elnöke, de abban reménykedik, hogy az idén megsürgetik a kormányban a dolgot. Mint mondta, fontos lenne megszerezni a tanúsítványt, mert az új uniós költségvetési ciklusban megnyíló tengelyekhez nagyobb eséllyel lehet majd pályázni. Aláhúzta, hogy ez a tanúsítvány nemcsak a önkormányzatot, hanem a termálvizet kiaknázni akaró nagyváradi privát szektort is segíthetné sikeres pályázatok benyújtásában. Kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy amíg nem világos, milyen célkitűzéseket finanszíroz az Európai Unió, addig az APTOR sem készít konkrét projekteket, egyelőre csak a stratégiákat dolgozza ki. Mindazonáltal az Őssi strand felújítását és átépítését mindenképpen uniós forrásokból valósítanák meg. Mint elmondta, az új váradi stadion mellett is épül egy hotel, abban is hasznosítani lehet majd a termálvizet, illetve poszttraumás rehabilitációs magánkórház is épülhet a városban, amelyet könnyebben meg lehetne valósítani, ha a város rendelkezne a szóban forgó tanúsítvánnyal.

Elképzelések

Mihai Jurca elmondta, hogy sikeresen működik Nagyváradon a svájci OHMA oktatóközpont, mely vendéglátóipari szakembereket képez a Partenie Cosma iskolában. Jelenleg 27 személy tanul ott, és a tervek között szerepel, hogy az ismét megnyíló várhotelben végezzék el a gyakorlati képzést azok, akik az iskolában elsajátítják az elméleti ismereteket. Mihai Jurca ugyanis elmondta, hogy még az idén újra akarják nyitni a várban a hotelt. Kifejtette, hogy jelenleg zajlik a várban lévő épületek rendeltetésének a felülvizsgálata, továbbá készítik elő a pályázatokat a még fel nem újított bástyák és várfal-részek felújítására. A cél az, hogy olyan funkciókat kapjanak a különböző épületrészek, amelyek minél több látogatót vonzanak a várba, ezt a szempontot szem előtt tartva alakítják majd át a különböző épületrészek rendeltetését. Hozzátette, hogy a nagyváradi vármúzeum is fontos eleme ennek az épületkomplexumnak, továbbá közönségcsalogató eseményeket is akarnak a várban rendezni.

Eseménynaptár

Jurca elismerte, hogy az eseményrendezések terén mindent a világjárvány alakulása határoz meg. Több eseményt is szeretnének az idén a várban megszervezni, például a Battle of Nations elnevezésű középkori lovagi torna világbajnokságot, de a jelenleg érvényben lévő jogszabályok értelmében nem lehet ötszáz főnél népesebb eseményeket tartani. Ha a jogi keretek nem változnak, akkor több kisebb eseményt próbál majd szervezni az APTOR. Hozzátette, hogy még nem készült el a város költségvetése, így nem lehet tudni azt sem, hogy mennyi pénzt irányoz elő a város erre a célra, ezért várhatóan csak február végén áll elő az APTOR az idei év eseménynaptárával. Ugyancsak pénzfüggő az is, hogy az APTOR újraindítja-e a város online népszerűsítésére hirdetett, majd érvénytelenített, 1,44 millió lej összköltségvetésű tendert. Mihai Jurca elmondta, hogy amikor elkészül a város költségvetése, újra előveszik ezt az elképzelést, annál is inkább, mert utasokat kell toborozni a Ryanair légitársaság által Nagyváradról üzemeltetett négy nemzetközi repülőgépjáratra. Ezek a járatok immár a második halasztás után várhatóan idén júliusban indulnak be és jövő év júliusáig a nagyváradi önkormányzat által adott 800 ezer eurós államsegélyből fognak működni, de biztosítani kell a járatok fenntarthatóságát azt követően is, hogy lejár az egy éves támogatási időszak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában